futás

2020.08.01. 10:27

Így maratonoztatok Tatán: harminchat éves a Minimarathon

Harminchat éve a Minimarathonról szól augusztus első hétvégéje Tatán. Idézzük fel az elmúlt versenyek egy-egy érdekesebb állomását.

Kemma.hu

A negyedi Tatai Minimaraton 1987-ben

Forrás: Dolgozók Lapja

A majd' négy évtizedes múltra visszatekintő verseny minden évben izgalmas pillanatokat tartogatott a versenyzőknek és szervezőknek egyaránt. Szinte minden évben kánikulában tették meg a 13,5 kilométeres távot a versenyzők.

A meleg ellenére azonban évről évre egyre többen neveztek a Tatai Minimarathonra. Az idei minimaraton indulását nagyobb izgalom övezte, hiszen a Covid-járvány miatt kérdéses volt a megtartása, de augusztus 1-jén szombat délelőtt elindul a futam – idén is kánikulában.

Az első Tatai Minimarathont 1984-ben rendezték. A várakozásokat jócskán felülmúlta a résztvevők száma: 300-ra számítottak, és végül 504-en álltak rajtvonalhoz. Hazai versenyzők mellett pedig külföldiek is rajthoz álltak. Ráadásul a vasfüggönyön túlról, az NSZK-ból és Kanadából is érkeztek futók.

Az első minimarathon mezőnye (Fotó: Dolgozók Lapja)

Ahogy a Dolgozók Lapja megjegyezte, „Az országos sportsajtó már az első rendezés után szinte kétkedve kommentált: „hosszútávú tömegsportfutás, nyáron, kánikulában és ilyen sikerrel?”, a kisvárosi minimarathon azonban évről évre egyre több amatőr és profi futót vonzott a rajthoz. Ahogy felidézték, egy holland résztvevő a versenyről ennyit mondott: „A hangulata? Csodálatos!”

Az 1987-es verseny több szempontból is érdekes volt. Egyrészt az előző évekhez képest nem kánikulában futottak a versenyzők, másrészt minden korábbi rekord megdőlt, már ami az indulók számát illeti. Hiszen abban az évben új csúcsot írtak a listára: 940-en adták be nevezési lapjukat, a száz perces szintidőn belül pedig 864-en érkeztek célba.

A negyedik Tatai Minimarathon 1987-ben (Fotó: Dolgozók Lapja)

Az egy évvel későbbi futamon lépte át először a nevezők létszáma az ezret: 1086-an sorakoztak fel a rajtvonalhoz. A nevezők egy része, mintegy 150 futó azonban bosszankodott, ugyanis hiába fizették be a nevezési díjat, nem kaptak rajtszámot. Válent Gyula, a szervezőbizottság elnökhelyettese sajnálatát fejezte ki, egyben leszögezte, hogy a számítógépes adatfeldolgozás miatt minden jelentkezőnek a verseny kezdete előtt fél órával át kellett vennie a rajtszámát. Aki ezt nem tette meg, lemaradt a versenyről.

A kezdetektől érkeztek a versenyre külföldi indulók. Az 1989-es futamon már-már „bábeli volt a hangzavar, mert kétségkívül megszaporodott az idegen szó”. Európa tíz országából érkeztek hobbifutók, és velük népes kísérőtábor is jött Tatára. Különbuszok jöttek Csehszlovákiából, Ausztriából, a testvérváros Gerlingenből, és autókkal érkeztek Hollandiából.

Az 1991-ben illusztris vendég tette tiszteletét a versenyen: az egyes rajtszámmal Habsburg Eduárd főherceg lépett a startvonalhoz, aki a Nemzetközi Páneurópai Szövetség megbízásából járt a vizek városában, és ha már erre járt, benevezett a Minimarathonra is. A '91-es verseny egyébként újabb rekordot döntött: 1600-án adták le a nevezést. Viszont az idő ezúttal nem volt kegyes: saras, ragacsos viszonyok közt tették meg a távot a futók.

Habsburg Eduárd a VIII. Minimarathonon indult (Fotó: Dolgozók Lapja)

1996-ig, a tizenharmadik Minimarathonig kellett várni, hogy Komárom-Esztergom megyei futó legyen a verseny abszolút győztese: a tatai Temesi Ádám öregbítette a város hírnevét hazai pályán. A futó egyébként az ötvenes évek hétszeres világrekord-csúcstartó, olimpiai bronzérmes középtávfutója, a tatai Rózsavölgyi István tanítványa volt. A nevezők látszáma évről évre ezer körül maradt, és 1997-ben köszönthették a tízezredik befutót a szegedi Csamangó Ferenc személyében.

A 2001-es verseny nagy meglepetéssel zárult, ugyanis először nyerte meg külföldi induló a versenyt: az ausztrál Trent Munson vitte a pálmát. Ahogy a 24 Óra írja: „Mondták is a bennfentesek: biztos a ma már Sydney-ben élő, és eddig egyetlen megyei (tatai) győztes, Temesi Ádám küldte maga helyett a versenyre új honfitársát. ”

A versenyen egyébként szintén pokoli meleg volt, és 824-en álltak rajthoz. A maraton végén többen részesültek orvosi ellátásban, az egyik versenyzőt Budapestre kellett szállítani.

A rajthoz állók száma a további években kissé csökkent, a legalacsonyabb szám 2008-ban volt: ekkor ugyanis csak 683-an regisztráltak a Minimarathonra. 2015-ben egy kilométerrel rövidebb távon futhattak a versenyzők, ugyanis akkor újították fel a Kossuth teret. A következő években azonban visszaállt az eredeti, 13,5 kilométeres táv.

2017-ben is rekkenő hőségben zajlott a verseny, a Kemma.hu pedig a versenyzőkkel készült videoriportban számolt be az eseményekről.

2019-ben új állomáshoz érkezett a Minimarathon, ugyanis kiegészült a 21 kilométeres félmaratoni távval is. Az időjárás ezúttal is embert próbáló volt, de nem a kánikula miatt: az eső eredt el a félmaratoni táv idején. A táv abszolut férfi győztese a 19-24 éves korosztályban induló alkmaari Tim Tesselaar lett. A hölgyek mezőnyében 21 kilométeren szintén holland siker született: Schatz Irmi 1 óra 35 perc 9 másodperces idejével lett abszolút bajnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában