Kultúrházak Éjjel-Nappal

2022.10.13. 14:00

Díjazott szenvedély: a fáradhatatlan komáromi fotós megmutatta a kocsitolás szépségét

Komárom-Esztergom megye díjazottja is van a Kultúrházak Éjjel-Nappal (KHÉN) 2022-es programsorozatának, Rákos Ferenc Csaba személyében

Kemma.hu

Rákos Ferenc Csabának gratulál Bordás István, Novák Péter társaságában

Forrás: KHÉN

A KHÉN  #vanképedhozzánk?  fotópályázatra a közművelődési intézmények nyilvános rendezvényein készült képekkel lehetett nevezni. A zsűri a 45 alkotótól összesen 173 fotót kapott. A népes mezőny második helyét a komáromi Rákos Ferenc Csaba szerezte meg a Nemzetközi Kocsitoló Versenyen és Fesztiválon lőtt fényképével. A képzeletbeli dobogón Németh Gyula egy fővárosi, balettgálás fotóval előzte meg, míg a harmadik helyet Csépányi Réka érdemelte ki egy ózdi, akrobatikus légtánc-show-n készült felvételével.  Mint a méltatásában elhangzott: Rákos Ferenc Csaba a verseny szenvedélyes hangulatát idéző pillanatot ragadott meg, a lendületes kompozíció pedig érzékletesen ragadja meg a verseny minden izgalmát.

Az idei KHÉN apropóján egyébként több mint 150 szervezet mintegy 300 helyszínen majd' 1000 programot szervezett országszerte, amin megközelítőleg 80 ezer ember vett részt szeptember 23-25. között. A sorban ez volt a tizenhatodik ilyen esemény, tudatta Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke az idei rendezvénysorozat eredményeit összefoglaló sajtótájékoztatón, valamint díjátadón. 
A KMO Művelődési Központ és Könyvtárban megtartott eseményen a rendezvénysorozat fő szervezője ismertette az idei év pályázatainak nyerteseit. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Novák Péter, az eseménysorozat védnöke is. A sajtótájékoztató lezárásaként átadták a meghirdetett szakmai pályázatokra beérkezett több, mint 200 pályamű közül kiválasztott győztesek díjait. 

Rákos Ferenc Csaba fotója, amely második helyezést ért el a Kultúrházak Éjjel-Nappal programsorozat pályázatán
Rákos Ferenc Csaba fotója, amely második helyezést ért el a Kultúrházak Éjjel-Nappal programsorozat pályázatán
Forrás: R. F. Cs.

Az intézményhálózat sokszínűségét tükrözi, hogy Petőfi 200 emlékévhez kötődő események is helyet kaptak a hosszú hétvége rendezvényei között csakúgy, mint kisebb nagyobb rendezvénysorozatok, előadóművészeti csoportok nyitott próbái és sok-sok közösségi esemény. Bordás István hangsúlyozta, ez a hétvége újra bebizonyította és láthatóvá tette, hogy mennyire nélkülözhetetlen otthonát jelentik a művelődési házak a közösségteremtésnek. Kiemelte: az idén már negyedik éve, hogy az összes hazánkkal szomszédos ország is csatlakozott az eseménysorozathoz. Novák Péter, aki a korábbi évekhez hasonlóan idén is a rendezvény védnöke volt, köszöntötte a résztvevőket és gratulált a nyertes pályázóknak, majd Bordás Istvánnal adta át a díjakat.

− Kultúra nélkül élni lehet, de nem érdemes.Történelmi példák sokasága igazolta, hogy az emberek a legnehezebb időszakokban a kultúrához menekültek. Pulóverben és nagykabátban is el lehet látogatni a kulturális intézményekbe − fogalmazott, kitérve a jelenlegi nehéz helyzetre, majd kiemelve: „látogassuk a kultúrházakat, hogy ne bezárjanak, hanem fogadjanak minket. Ez rajtunk a közönségen fog múlni.”

Több pályázatot is hirdettek

Mint írtuk, több különböző pályázatot is hirdettek a KHÉN-hez kapcsolódva. A már hagyományosnak mondható fotó-, és plakát pályázatot is meghirdettek, valamint idén folytatódott a #Hogy volt? című felhívás, mely a rendezvények kreatív megörökítésére ösztönzött. A #mindentegylapra! pályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat vártak. 37 alkotó közül az első díjat Vecseri Ferenc a szentesi Felevad Duó eseményre készült alkotása kapta, a másodikat Flaiszné Sendula Margit „érzÉSek sugallatok – versek világslágerekkel” plakátjának ítélte a zsűri. A harmadik helyezett Czinbal István – Vén Emil 120 című alkotása lett.

A #Hogy volt? című pályázaton a megvalósult rendezvényeket kellett ismertetni megadott szempontok szerint. Itt, ahogy a Nool.hu is megírta, nyert a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ, a Szabadszállási ÁMK József Attila Közösségi ház, a szombathelyi AGORA Szombathelyi Kulturális Központ, a túrkevei Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár, a zalalövői „Salla” Művelődési Központ és Könyvtár – Zalalövő, valamint a Kondor Béla Közösségi Ház és Intézményei.

Megyei sikerek, megyei indulás

2018-ban is volt megyei siker a KHÉN-hez kapcsolódva. Akkor az ácsi Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Sportcsarnok képviselői az #okosművház szakmai innovációs pályázat második helyéért járó díjat érdemelték ki az Éjszaka a kastélyban című kalandjátékért. 2020-ban két díjat is elhozott szűkebb hazánk: a #mindentegy­lapra! pályázaton 52 alkotó 208 plakátjából az első díjat Ölveczky Gábor komáromi Robinson-táborra készült munkája nyerte. Akkor a spotpályázatra figyelemfelkeltő, az akció tartalmát és aktuális üzenetét a helyi rendezvényen keresztül erőteljesen megjelenítő, maximum 1 perces reklámokat vártak. Itt az első helyezett alkotást Róth Barnabás és Balogh Attila, az almásfüzitői Petőfi Művelődési Ház számára készítette. 2021-ben Tarján volt az országos programsorozat kistelepülési „fővárosa”. 

A díjazottak, valamint Gábor Klára (az első sorban balról a második), Bordás István (második sor, balról a második),  valamint Novák Péter (jobb szélen)
A díjazottak, valamint Gábor Klára (az első sorban balról a második), Bordás István (második sor, balról a második),  valamint Novák Péter (jobb szélen)
Forrás: KHÉN

Érdekesség, hogy maga a Kultúrházak Éjjel-Nappal is büszkélkedhet megyei kötődéssel, mégpedig a Komáromban élő Gábor Klára révén. A Bessenyei György-díjjal is kitüntetett közösségépítő néptáncpedagógus, népművelőben a kétezres évek derekán merült fel, hogy ha már a Kulturális Örökség Napjaira művelődési házak is jelentkeztek, akkor lehetne egy külön program nekik is. 

− A Kulturális Központok Országos Szövetségének elnökségi tagjaként megfűztem az elnök asszonyt, hogy álljanak a kezdeményezés mellé. Azt mondták, hogy ha vállalom a szervezést, szívesen – mesélte Gábor Klára, aki természetesen vállalta. Az első logót az eredetileg nyomdász, grafikus-kirakatrendező férje készítette. Így indult 2007-ben az akció, amelyben évről évre több száz programot kínálnak a magyar nyelvterület közművelődési szervezetei most már a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében.

A Kultúrházak éjjel-nappal a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, és a Nemzeti Művelődési Intézet partnerségével, az Kulturális és Innovációs Minisztérium illetve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában