kultúrházak éjjel-nappal

2018.02.15. 19:56

Második helyet ért az ácsiaknak az Éjszaka a kastélyban

A 2018-as Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvény lezárásaként sajtótájékoztatón díjazták a pályázatokon legjobban szerepelt művelődési házakat.

kemma.hu

322 településen, 452 helyszínen, mintegy 1300 programon 160 000 látogató vett részt a Kultúrházak éjjel-nappal eseményen február 2-a és 4-e között országszerte. A tizenkettedik alkalommal megrendezett programsorozaton az intézmények – a Helyben van a sokszínűség szlogenjének megfelelően – igen széles és színes programkínálattal várták látogatóikat.

Az idei rendezvénysorozat eredményeiről, eseményeiről sajtótájékoztató keretében számolt be Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője, Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, Novák Péter, zenész, színész, rendező, az eseménysorozat védnöke, valamint Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet igazgatója.

Bordás István elmondta, hogy az eseményhez csatlakozott művelődési házak, faluházak sokkal több igényes, kifejezetten erre a rendezvénysorozatra szóló programmal készültek. A kisebb települések esetében elmondható, hogy a korábbi évekhez képest jobban igyekeztek az aktuális szlogen jegyében megvalósítani programjaikat, és szinte mindenki törekedett – akár egy-egy eseményen belül is – a tartalmi sokszínűségre. A programok számát tekintve a városok és a fővárosi kerületek vezetik a listát.

Novák Péter, aki a tavalyi évhez hasonlóan idén is a rendezvény védnöke volt, azt hangsúlyozta, hogy egy nemzedék intelligenciája a tét, így közös felelősségünk, hogy a felnövekvő generáció az oktatási célkitűzésekhez méltó szabadidős programokból, továbbképzési lehetőségekből választhasson, és ennek kiemelt helyszínei a művelődési házak.

Idén először, de rögtön több helyszínen is volt például ott alvós buli gyerekeknek, és a hagyományos, télűző farsangi mulatságok mellett találhattunk a kínálatban kreatív tanodát felnőtteknek, kultúr-zsúrt, Textil-Bárt, KépRegények Fényjátékát, improvizációs színházi játékot, jelmezes családi futóversenyt, textilszobor kiállítást, kincskeresős szabaduló szobát, táncdalfesztivál remake-et, pingpong maratont, színházi előadásokat, különféle táncházakat, valamint táncbemutatók és koncertek is várták a látogatókat.

A sajtótájékoztató lezárásaként átadták az idei pályázatok győzteseinek díjait is, amelynek során az ácsi Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Sportcsarnok képviselőit is szólították, hogy átvegyék az #okosművház szakmai innovációs pályázat második helyéért járó díjat az Éjszaka a kastélyban című kalandjátékért. Az ácsiakat a nagyrédei Molnár József Művelődési Ház előzte meg, utánuk pedig a kecskeméti Hírös Agóra Nonporfit Kft. Hetényi Közösségi Háza következett.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a 2019-es Kultúrházak éjjel-nappal eseményt február 15. és 17. között rendezik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában