a kultúra sváb központja

2021.09.27. 07:00

Szebbnél szebb traktorok díszelegtek a tarjáni szüreti felvonuláson (képek)

Az idei évben nagy megtiszteltetés érte Tarjánt, hiszen a Magyar Népművelők Egyesülete által indított országos program kiemelt helyszíne lett a sváb település. A „Mindennap értéket adunk” szlogen remek hívószó volt a civil szervezeteknek és a közönségnek is.

Wágner Zsanett

Számos kiállítással és kézműves foglalkozással készültek a tizenötödik Kultúrházak éjjel-nappal országos eseménysorozatra, a helyi német nemzetiségi dalkör pedig egy nyilvános próbával kedveskedett az érdeklődőknek. Többek között Novák Péternek is, aki mindamellett, hogy zenész, színész, rendező, az esemény fővédnökeként is tiszteletét tette a tarjáni programokon. Dr. Völner Pállal, a térség országgyűlési képviselőjével együtt látogatott el a fellépésre Novák Péter, aki dalra fakadt egy-két szerelmes sváb dal erejéig.

De ne siessünk ennyire előre! A mulatság már egy nappal korábban, pénteken elkezdődött, remek hangulatot szerzett a Saarer Drei és a BrasT!me Band térzenéje és a pincék is kinyitottak egy kis kóstoló erejéig. Kinyithattak, hiszen a központi esemény köré szerveződött a szüreti mulatság is, amely soha nem látott tömeget mozgósított. A szombati szüreti felvonuláson díszelegtek a szebbnél szebb traktorok.

Az érdeklődő úgy érezhette, a menet addig tart, amíg a szem ellát. A csapat a Bicskei úton, a Rákóczin és a Vadász után menetelt, aztán a Kossuth térre érkezett, hogy a Béke majd a Rózsa utcán keresztül megérkezzen a fesztiválparkba. Közben lehetett bort és mustot kóstolni, de a mazsorettesek és a fúvószenekar tagjai is alaposan helyt álltak a menetben. Örömmel kísérték a felvonulást, hogy megteremtsék a lehető legjobb hangulatot. Ez pedig sikerült.

A közösségi házban baba-mama játék és ruhabörze nyílt, de fotókiállítással és mozisással is kedveskedtek a szervezők. Ezzel párhuzamosan a tájházban is voltak programok, a híres Tarjáni Körpincéknél pedig kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket. Lehetett tűzzománcból ékszert készíteni, de volt kosárfonás és szüreti díszek is alakultak szép számmal. Apropó díszek! Az ősz színeit és terméseit felhasználva kedves életképek fogadták a Tarjánba érkezőket, például a tűzoltószertár előtt is díszelgett egy alkotás a főúton.

Végül a fesztiválparkban ért véget a mulatság.

„In Tarian daham!”

Klinger Tamás, a település polgármestere büszke a tarjáni közösségre, ami az előkészületek közös munkája által még összeforrottabbá, még erősebbé vált.

– Tarjánban olyan közösség él, dolgozik, és természetesen ünnepel is, amely folyamatosan megújul, fejlődik és mindezt úgy teszi, hogy sosem felejti el múltját és tradícióit – fogalmazott a település első embere, aki köszönetét fejezte ki a falu apraja-nagyjának azért, hogy In Tarian daham, vagyis otthon lehetünk Tarjánban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában