Amazonok és gladiátorok

2022.07.10. 14:54

Lázban égett Kocs: másodperceken is múlt győzelem a kétnapos kocsitoló fesztiválon

A XV. századbeli híres találmánynak és a kocsit készítő mestereknek állított ismét emléket Kocs község a Nemzetközi Kocsitoló Fesztivállal.

Szász Dalma Kitti

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Kocson korábban minden évben megrendezték az embert pórbáló Nemzetközi Kocsitoló Versenyt és Fesztivált. Az eseményre az idén végül a koronavírus miatt két év kihagyás után július 9-10. között várták az érdeklődőket, immáron 22. alkalommal. A fesztivál leglátványosabb eleme ezúttal is a kocsitoló verseny volt, amelynek fő célja a hagyományőrzés. 

A próbatételnek eddig többszáz együttes és többezer sportember vágott neki a 350 kilós szekért tolva az embert próbáló távon. A 22. Kocsitoló fesztivál versenyén az idén 18 csapat indult, hogy végigharcolja a férfiak 1500, illetve a hölgyek 1300 méteres viadalát. Összesen négy kategóriában nevezhettek az indulók: Amazon, Férfi- és Női csapat, valamint Gladiátor. 

Jól megszokott módon a rendezvénysorozatot az idén is seregnyi látványos és szórakoztató program tette még teljesebbé a vásári forgatag mellett. A kilátogatók kutyabemutatót és bivalyhajtást is láthattak amellett, hogy a szervezők koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és számos gyermekprogrammal is várták a publikumot.

A kulináris élvezetek szerelmeseinek pedig különféle ételek készültek. Többek között volt lángos, sültkolbász, hot-dog és persze az ilyenkor elmaradhatatlan kürtöskalács, jégkása, no meg a csavart fagyi is.

A vetélkedések sorát a méltán híres exatlonisták futama nyitotta. Kezdésként ők ragadták meg a nehéz szekeret és futottak minden erejüket beleadva az 1500 méteresen távon a tájháztól egészen a faluházig. Nem volt egyszerű dolga a fiataloknak, hiszen itt olyan masinával kellett teljesíteniük a kiszabott „távolsági” penzumot, amelyben nem robbanómotor duruzsolt.

A megmérettetés után Somhegyi Krisztián a földön fekve próbálta visszanyerni az erejét, de a többi exatlonista is sűrűn kapkodta a levegőt. Mint mondták,  a feladat nem volt egy gyaloggalopp. Mischinger Pétertől azt is megtudtuk, hogy az Exatlon bányász pályájáról jól ismert csilletolásban szerzett tapasztalat és gyakorlat nagyban segítette a dolgukat. Őket követték a KO csajok, majd a Leier Fit Amazonok, akik úgyszintén hatalmas akaraterőről és kitartásról tettek tanúbizonyságot.

Szoros volt a viadal - A képzeletbeli dobogó legfelső fokára, Amazon kategóriában Horváth Csilla Lujza állhatott fel, míg a Férfi csapat kategóriában Nóri Fodrászat Csapata, ezzel maguk mögé utasítva Tata Város Önkormányzatát. Gladiátor kategóriában Szendrei Zsolt bizonyult a leggyorsabbnak, míg a Női csapat kategóriában a 350 kilós szekeret a Leier Fit Amazonok juttatták először célba, ezzel megelőzve a korábban említett KO csajok gárdáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában