díszpolgárt is avattak

2018.08.21. 07:00

Így ünnepelte a megye augusztus 20-át

Megyeszerte méltó módon emlékeztek államalapító királyunkra, Szent Istvánra.

Kemma.hu

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Kisbéren a Kiskastély udvarán rendezték meg az augusztus 20-i ünnepséget hétfőn. Itt vehette át dr. Dzsinich Csaba orvosprofesszor a díszpolgári címet is.

Mint kiderült, annak idején édesapja irányításával jött létre a kisbéri kórház az egykori kastélyból, s ebben az időben ő is a Kiskastélyban élt. Ám nem főúri körülmények között, mert akkoriban szalmazsákokon aludtak.

Sinkovicz Zoltán kisbéri polgármester is megszegte az új kenyeret
Fotó: 24 Óra

Tatabányán sok családot vonzott a Csónakázó-tó partjára az idei rendezvénysorozat. A gyerekeket a megszokott vidámpark, arcfestés és kézműves vásár mellett a Bazsarózsa népi játékpark várta utazó skanzennel, fakörhintával, fajátékokkal és kézműves foglalkozásokkal. A Forgórózsa Népművészeti Központ táncegyüttesei is bemutatkoztak a közönségnek, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete a tóparton szervezett véradást. A Múltunk és Jövőnk Egyesület hadi bemutatókkal is készült az eseményre. A Brázik Törzs és Kelemen Zsolt lovasíjász-bemutatót tartott a lovarda területén.

Az új kenyeret Gedő Attila címzetes esperes szentelte fel, a Bányász Táncegyüttes közreműködésével, akiket a Tatai Kenderke táncosai követtek, a Dűvő együttes kíséretében. Az estét a Margaret Island zenekar koncertje zárta, majd a már megszokott tűzijátékban gyönyörködhettek az érdeklődők.

Vértesszőlősön Szent István-szobrot avattak és szenteltek fel a szentmisét követően a vértesszőlősi templom mögötti területen. Nagy Sándor önkormányzati képviselő ünnepi beszédében hangsúlyozta, kettős ünnepet ül ezen a napon a magyarság: az államalapításét és az új kenyérét. Külön köszönetet mondott a Vértesszőlős Közösségi Egyesületnek, az egyházközségnek és az önkormányzatnak, valamint a nyugdíjas klubnak, akik virágokkal díszítették fel a szobrot.

Esztergomban Szent István, az első magyar király halálának 980. évfordulójára emlékezve ünnepelték az államalapítást a hét végén. Itt sorrendben hatodik alkalommal megrendezett Esztör – Esztergomi Történelmi Napok kiemelkedő különleges attrakciója a harci bemutatók mellett az I. Magyar Történelmi Képregénytalálkozó volt. A képregény-találkozón több kiadó volt jelen, miként a műfaj sok rajongója is. A gyerekek kiemelt kedvence volt Dudás Zsuzsa szekérszínháza, a legtöbbeket vonzó esemény pedig a különféle hagyományőrző egyesületek által bemutatott virtuspróbák, íjász- és harci bemutatók voltak.

Látványos bemutatók is várták az érdeklődőket Esztergomban
Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24 Óra

A Szentgyörgymezői Kertbarátkör és az Olvasókör csoportjai közösen rendezték meg a Szent István-napi ünnepséget, amelyen Kiss-Maly László római katolikus plébános, Klimentné Ferenczy Angéla evangélikus és Révfalviné Budai Julianna református lelkész szentelte meg az ünnepi kenyeret.

A kenyérszentelés pillanatai Esztergomban
Fotó: Walczer Patrik/24 Óra

Sárisápon hagyományos falunapi bográcspartival, majd a helyi csoportok szereplésével kezdődött el a Szent István-nap és az új kenyér ünnepe Sárisápon. A kétnapos rendezvény idén is bővelkedett kiállításokban is: a faluház udvarán helytörténeti tárlat, míg a művelődési házban baba-, virág-, terménykiállítás nyílt. A nap programjait fény és tűzshow, valamint tűzijáték zárta.

Tatán az ünnepi események sora a Szent Kereszt Plébániatemplomban kezdődött, ahol szentmisét mutatott be Havassy Bálint plébános. Ezt követően a Kossuth téren folytatódott az ünnepi műsor, ökumenikus kenyéráldással. Itt adták át a városi kitüntetéseket is.

Tata Városáért kitüntetés arany fokozatában részesült Horváth Zoltán, a Komárom-Esztergom megyei Természetjáró Szövetség elnöke, a természetjárás megismertetése, tatai népszerűsítése érdekében végzett több évtizedes tevékenysége, továbbá magas színvonalú sportszervezői munkájának elismeréseképpen. Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Dr. Kis Tiborné, a Tatai Helytörténeti Egyesület elnöke, Tata város helytörténeti értékeinek megmentése érdekében kifejtett önzetlen szervező munkájának elismeréseképpen. Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Domonkos Ágnes, a Tata és Térsége Civil Társulás elnökeként végzett kiemelkedő közösségszervező tevékenységéért, s e közösségbe tartozók érdekérvényesítéséért folytatott munkája elismeréséért. Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Vámosi László sportszervező, sporttörténet író, a város sporttörténetének közkinccsé tétele érdekében végzett kutatói és írói, továbbá Tata éremgyűjtő közösségéért végzett áldozatos munkája elismeréséért. Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Kóthay Péter tanár, festő- és szobrászművész, Tata képzőművészeti életében betöltött kiemelkedő szerepéért, művészetszeretetre nevelő pedagógiai munkája elismeréseképpen. Tata Városáért kitüntetés bronz fokozatában részesült Kovács Szilvia háziorvos asszisztens, körzeti nővér, az egészségügyben végzett több évtizedes emberséges, lelkiismeretes, önzetlen, segítő munkája elismeréseképpen. Tata Város Díszpolgára cím kitüntetésben részesült Prof. Dr. Kerekes Sándor egyetemi tanár, szülővárosa, Tata fürdővárosi valamint borgasztronómiai adottságainak népszerűsítése, fejlesztése terén végzett kimagasló szakmai színvonalú tanácsadói és támogatói tevékenysége elismeréséért, írja a tata.hu.

Tata kitüntetettjei
Fotó: tata.hu

Az ünnepségen közreműködött: Petrozsényi Eszter színművész, a MH 25. Klapka György Lövészdandár Zenekar Balázs Attila őrnagy vezényletével, valamint a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola és a Pötörke Népművészeti Egyesület növendékei.

 

További részletek a 24 Óra augusztus 21-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában