Kemma.hu videó

2024.04.21. 09:13

Borlovagok vonultak Komárom utcáin

Borlovagok vonultak fel Komárom utcáin szombat délután. Az avatási és előlépési ünnepséget megelőző menethez a mazsorettek és a város fúvószenekara is csatlakozott.

Körtvélyfáy Dina

Bondor László, az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus komáromi legációjának első legátja, a rend Ausztriában jött létre, a központ és a legfelsőbb vezetők székhelye azóta is ott található. Hozzátette azt is, a komáromi borlovagok hasonlóan gondolkoznak a borról és az életről is.

A borlovagok avató és előlépési ünnepséget rendeztek
A borlovagok avató és előlépési ünnepséget rendeztek
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Megtudtuk tőle, ahhoz, hogy valaki csatlakozhasson hozzájuk, nem kell saját bor, vagy bortermés, inkább a tanításra fektetik a hangsúlyt és arra, hogy méltó helyre emeljék a borkultúrát hazánkban. Felhívják a figyelmet a borkínálás szabályaira, valamint arra, milyen nedűhöz, milyen pohár illik. Igyekeznek a gasztronómiát is összehozni a borral, hiszen azt vallják, az étel és a bor együtt ad fantasztikus élményt. Emellett rendszeresen rendeznek borral kapcsolatos előadásokat is, illetve magazint ugyancsak kiadnak, amelyben szakcikkek jelennek meg a témában.

Bondor László arról is beszélt, nagy öröm számukra az, hogy egy kisváros önálló legációval rendelkezik, hiszen rajtuk kívül Győrben, Sopronban, Szegeden és Budapesten van legáció, amelyek sokkal nagyobb települések.

– Kemény munka volt, de negyven tagú legációnk nagyon jól érzi magát itt, rengeteg segítséget kapunk! – mondta az első legát. – Molnár Attila polgármester is támogat minket, minden nagy eseményünkre ellátogat.

Komáromban ezúttal – ahogy szinte minden évben – avatási és előlépési ünnepséget rendeztek. Ezúttal tízen léptek be a a rendben, és ugyanennyien léptek előre. A borlovagok a városháza dísztermében gyülekeztek, majd a Szabadság téren állt fel az ünnepi menet. Elől a komáromi mazsorettek haladtak, majd a város fúvószenekara következett. Őket követték a borlovagok, akik az ország egész területéről, valamint Ausztriából és Szlovákiából is érkeztek.

A felvonulókat sok érdeklődő követte, de a járókelők is integettek, videózták a résztvevőket. Az avatási és előlépési ünnepségnek a katolikus templom adott otthont.

Ezt követően sem ért véget az esemény, a borlovagok buszokkal utaztak el a vacsora helyszínére, azaz a Csillagerődbe. A lovagi vacsora mellett elhangoztak az ünnepi köszöntők is.

A borlovagok felvonulása után kezdődnek a Komáromi Napok

Bár hivatalosan a Komáromi Napok április 26-án kezdődik, valójában már a borlovagok felvonulását is a programsorozathoz sorolják. A következő időszakban rengeteg kulturális esemény, koncertek várják a település lakóit. Április 25-én rendezik meg a hagyományos történész konferenciát is, az ünnepélyes megnyitó pedig egy nappal később lesz a Szabadság téren. Május elsején a sport szerelmeseit szólítják meg, ugyanis ekkor lesz a Komárom-Komárno futóverseny.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában