Kemma.hu videó

2024.01.10. 16:18

Videón és fotókon a négylábú tanár - tatai bölcsődében fejleszti a kicsiket

A gyerekek mozgását, egyensúlyát és önállóságát is fejleszti a négylábú terapeuta.

Goletz-DeáK Viktória

Különleges tanár jár kéthetente a tatai Juniorka Alapítványi bölcsődébe. Maját, a golden retrievert és gazdáját, Imre Ildikót legutóbbi látogatásán a Kemma.hu újságírója is elkísérte az intézménybe.

A bölcsisek egy része már jó ismerősként köszönti a párost, hiszen a csapat már tavaly is rendszeres vendég volt náluk. Azonban vannak, akik csak most ismerkednek meg a négylábú „tanárral”.

Az egyik kisfiú remegve szorítja magához kedvenc plüssét, amikor meglátja a tornateremben a kutyát. Kisgyermeknevelője bátorító ölelése nyugtatja meg annyira, hogy leüljön a padra a többiek mellé. Mint kiderül, a kisfiú nemrég került a bölcsődébe, így nem ismerte még Maját. Ám, ahogy egymás után jönnek az érdekes feladatok, és látja, hogy társai milyen örömmel vesznek részt bennük, lassan feloldódik ő is. Mire pedig eljön a búcsú ideje, már ő is bátran, mosolyogva simogatja Maját.

A foglalkozás egyik célja pont az, hogy a gyerekek megnyíljanak, és bátrabbak legyenek

– árulta el Imre Ildikó.

A foglalkozás elején a gyerekek köszöntik a kutyust, akinek ekkor még egy kis finomság is jut: a kicsik a gondosan megszámolt jutalomfalatokat egy kiskanállal adják Majának. Ezután jön egy kis torna, amiben kúszás, mászás és egyensúlyozás is helyet kap. A végén pedig egy óriás lépéssel kell átlépni a nyugodtan fekvő Maján, akinek természetesen egy kis simogatás a jutalma.

A következő feladatban a gyerekeknek négylábú oktatójukat kell utánozniuk: futnak, leülnek, forognak, fekszenek a kétlábúak a kutyust követve. Befejezésül pedig egy kis verset mondanak el, amiben végigveszik Maja testrészeit, meg is mutatva azokat. A simogatások és az ölelések sem maradhatnak el búcsúzáskor. A bölcsisek a félórás foglalkozás végén mosollyal az arcukon, rengeteg élménnyel mennek vissza csoportjukba.

Ildikó minden korosztálynak tart foglalkozásokat kutyáival. Természetesen mindenkinek a saját életkorának megfelelő feladatokkal készül. A bölcsődében a legkisebbekkel találkoznak, így számukra minden alkalomra egy könnyebb, kevésbé aktív feladatsort készít össze. 

– A gyerekek motiválttá válnak olyan feladatok elvégzésére is, amiket egyébként nem végeznének el. A foglalkozások többek között fejlesztik a finommotorikát, a nagymozgást, a társas kapcsolatokat, de jó hatással vannak a beszédfejlődésre is. A kutya nem ítélkezik, feltétel nélkül elfogad, így könnyebben nyílnak meg nekik a gyerekek – magyarázta a szakember, aki azt is elmondta, hogy nagyon fontos, hogy a feladatok során sikerélménye legyen a gyerekeknek.

Ildikónak Maján kívül van még egy vizsgázott terápiás, örökmozgó spánielje is. Egy tanuló kutyájának a képzése pedig még folyamatban van. 

– Hogy hova melyik kutyával megyek, az függ a csoport életkorától, a feladatoktól, illetve a hely adottságaitól is – árulta el a kutyás tréner. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában