Beatkorszak Projekt

2024.01.21. 21:34

Mennyit tudsz a rendszerváltás előtti rockfesztiválokról? Irány a Peron!

A Peron Tehetségközpontban kiállítás nyílt az 50 éve rendezett Diósgyőri Popfesztivál tiszteletére, az 1989 előtti hazai fesztiválokon készült képekből.

Goletz-DeáK Viktória
Beatkorszak Projekt Peron
A megnyitón Cserteg István (jobbra), a Peron egyik alapítója, író, tehetséggondozó szakember köszöntötte a megjelenteket 
Fotó: Raab Zoltan    

A Beatkorszak Projekt fotókiállítása két évtized fesztiváltörténetét dolgozza fel, 12 ismert fotós munkáival, 17 korabeli helyszín bemutatásával, 40 kiállítási tablóval, 86 felvétellel. A kiállítást összeállította: Bajnai Zsolt és Rozsonits Tamás, az NKA Hangfoglaló Program támogatásával.

A kiállítás megnyitóján a Peron Tehetségközpontban Cserteg István, a Peron egyik alapítója, író, tehetséggondozó szakember köszöntötte a megjelent vendégeket, majd az 1981-es dorogi rockfesztiválra utalva beszélt az óriásfesztiválok indulásának korszakáról. Ezután Bajnai Zsolt, a kiállítás kurátora mutatta be a rocktörténeti kiállítás részleteit, történeteket mesélve a korszakból.

Beatkorszak Projekt Peron
A kiállításmegnyitón az AnnaBarni Duó lépett fel
Fotó: Raab Zoltan    

A kiállítás nem csupán a fellépő zenekarokra, hanem a technikára, a körülményekre, a közönségre és a hangulatra koncentrál, természetesen nem megfeledkezve a fesztiválok húzóneveiről. A kiállításmegnyitón a Peron Tehetségközpont AnnaBarni Duó lépett fel. Pocsai Anna énekelt, Szijj Barnabás gitáron kísért.

– A korszak fesztiváltörténetét feldolgozó könyv is megjelent ebből az anyagból "Volt egyszer sok fesztivál" címmel – mondta el Cserteg István, aki a könyv egy példányát be is mutatta az érdeklődő látogatóknak. Ebben helyett kapott az 1981-es dorogi rockfesztivál története is.

A kiállítás megtekinthető a Peron Tehetségközpont nyitvatartási idejében. A legendás hazai előadók között láthatjuk Szörényi Leventét, Bródy Jánost, Koncz Zsuzsát, az Edda és a Skorpió együtteseket. A korszak közönsége, technikája, a fesztiválsegítők is fellelhetők a képeken. Többek között a miskolci, budapesti, pusztavacsi és dorogi rockfesztiválok hangulata is megjelenik a fotókon.

Beatkorszak Projekt Peron
A kiállítást Bajnai Zsolt és Rozsonits Tamás állította össze az NKA Hangfoglaló Program támogatásával
Forrás: Peron

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában