Visszatekintés

2024.01.09. 11:52

Intézményfelújításokban és -átadásokban sem szűkölködtünk 2023-ban

Megannyi intézményt újítottak fel, vagy adtak át újonnan az óesztendőben vármegyénkben. Ezekből állítottunk össze egy csokrot olvasóinknak, a teljesség igénye nélkül.

Várvizi Tamás

Jelentős szakrális beruházás valósult meg Tokodon, megszépült a templom

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Február elején impozáns sportcsarnokkal gyarapodott Esztergom, átadták a Suzuki Arénát. A csaknem hárommilliárd forint támogatásból megvalósult multifunkciós rendezvénycsarnok jelentő beruházás, benne a 2000 négyzetméter alapterületen, egy 1500 négyzetméteres küzdő- avagy pályatér, egy 200 négyzetméteres rendezvényterem és egy 125 négyzetméteres közösségi tér, valamint az ötszáz fő befogadására alkalmas lelátó.

Az esztergomiak nem csak új sportcsarnokban láthatnak izgalmas mérkőzéseket, hanem ügyes-bajos dolgaikat is intézhetik az MVM új ügyfélirodájában, melyet április 13-án adtak át. Az irodában hétfőtől péntekig várják a felhasználókat a szakképzett kollégáikkal. A bejáraton feltüntették, hogy munkanapokon 8-14 óra között fogadják a fogyasztókat, míg szerdánként hosszabb nyitva tartással, 8-20 óra között lehet ügyet intézni. Fontos, hogy a helyszínen csak bankkártyát fogadnak el, valamint, hogy előzetesen telefonon vagy interneten keresztül időpontot kell foglalni.

Vértessomlón a kultúra talált megszépült otthonra, április 25-én tartották a megújult művelődési ház átadóját. Az épületben napelemes rendszert építettek ki, hőszivattyúkat telepítettek. Megújult a gépészet és az elektromos rendszer. Kicserélték a nyílászárókat, a felső szintet leszigetelték, az intézmény akadálymentes lett. A ruhatár kiépítését ezután, saját erőből oldják meg. 

Tatán a vállalkozókra is gondoltak, május utolsó napján vehették birtokba a vállalkozók az új inkubátorházat. Az inkubátorházban található egy úgynevezett open-office jellegű co-working irodatér is, ami azoknak a kezdő cégeknek nyújt segítséget, akiknek egyelőre még csak egy íróasztalra van szükségük a működéshez. Emellett kialakítottak hat irodát is, amit mindenki a saját kedvére rendezhet be.

A gyerekek és pedagógusok érdekeit tartották szem előtt három településen is, a tatai Vaszary János, az oroszlányi József Attila, valamint a nagyigmándi Pápay József Általános Iskola is megújulhatott, összesen mintegy 5,5 milliárd forintból. A beruházásokat október 25-én adták át hivatalosan is. Az iskolák új szaktantermekkel, csoportszobákkal, közösségi terekkel gyarapodtak, sportpályákkal, a gépészet is megújult, s eszközöket is beszereztek. 

Tokodon jelentős szakrális fejlesztésről adhattunk hírt november 12-én, a Szent Márton-templom összesen mintegy 62 millió forint állami, egyházi, helyi egyházközösségi és önkormányzati támogatással újulhatott meg. A templombúcsú alkalmából Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét. A szentmise végén Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt kérte a bérmálkozóktól, hogy legyenek hűségesek az egyházközséghez és a fogadalmukhoz. A politikus kiemelte a példás összefogást, mely révén megszépülhetett az épület.

Végül, de nem utolsó sorban a legkisebbek lelhetik kedvüket Oroszlányban, az Oroszlányi Bölcsőde ugyanis három új csoportszobával is bővült. A fejlesztés eredményeként mindkét bölcsődei épülethez hozzáépítettek a kivitelezők, ezáltal csaknem háromszáz négyzetméterrel bővült az intézmény hasznos alapterülete. Három udvari pavilon is létesült, ezáltal a szabadban tölthető időszak hossza megnövekedhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában