Előadások

2024.05.02. 07:47

A basa miatt csúszott lejjebb a kurta szoknya?

Viselet és Tánc Hete címmel szervezett programsorozatot a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola és a Szivárvány Táncegyüttes – adta hírül a kornye.hu.

Kemma.hu

Az iskola alsó tagozatosai és néptáncosai a viselet napján a környei Művelődési Házban megtekinthették Kelemen Petra Piroska és Jakab András „…az üveghegyen is túl…” című előadását, melyben a Kárpát-medence több szegletéből mutattak be viseleteket, valamint az azokhoz tartozó táncokat.

Kelemen Petra Piroska sok érdekessélt mesélt
Kelemen Petra Piroska sok érdekességet mesélt
Forrás: kornye.hu

Elsőként Piroska saját szülőfaluja, a felvidéki Bény különös viseletét mutatta be. A gyönyörű összeállításhoz egy érdekes történetet is elmesélt, mely szerint a török basa tehet arról, hogy a kurta szoknya dereka lecsúszott a lányok csípőjére. A monda szerint a kíváncsi basa félbevágatta az Alsó-Garam-menti lányok szoknyáját, hogy jobban láthassa gyönyörű lábaikat. Erre ők a megkurtított szoknya anyagát hozzátoldották a pruszlikhoz (a viselet felső részéhez), a szoknyát pedig leengedték a csípőjükig, így aztán túljártak a török eszén – szól a monda. A történetet követően a híres Sallai verbunkot, lassú és friss csárdást táncoltak az előadók.

Második állomásuk a Felvidék keleti részén élő palócok vidéke voltak, a gömöriek viseletét mutatták be. A pásztorság élete, viselete, táncai megelevenedtek a színpadon, juhásznótát, pásztorbotolót és csárdást láthatott a jó hangulatú gyermekközönség.

Ezután Erdély fővárosának is mondható Kolozsvár két oldalán elhelyezkedő Mezőség és Kalotaszeg viseleteivel ismerkedhettek meg a gyerekek. Piroska sok időt tölt a mezőségi falvak, főleg Visa néprajzának kutatásával, így szívből mesélt erről a vidékről is. Az előadást visai lassú és sűrű csárdással, valamint korcsos elnevezésű férfitánccal zárták.

A héten volt olyan nap, amikor minden óraközi szünetben várták a táncos lányok azokat, akik hagyományos hajfonatot szeretnének készíttetni. A teremben fotózkodni is lehetett a kiállított népviseletekkel. A program zárónapján rövid táncházzal hangolódtak a tánc világnapjára. Az iskola udvarán a harmadik szünetben moldvai táncokkal várták a tanulókat, tanárokat. A szünetekben viseletdarabokat kölcsönözhettek az érdeklődők, ezeket a nap folyamán magukra is ölthették. A hét utolsó napjaiban a táncteremben berendezett Folksufniban karaktercipőt, kalapot, harisnyát és egyéb árucikkeket vásárolhattak az érdeklődők a Néptáncosok Kellékboltja jóvoltából.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában