Áldás

2023.11.12. 14:17

Búcsúi szentmisét celebrált Erdő Péter: bíborosi áldásban részesült a felújított tokodi templom

Szombaton a templombúcsú alkalmából Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét a tokodi Szent Márton-templomban, mely összesen mintegy 62 millió forintból, állami, egyházi, helyi egyházközösségi és önkormányzati támogatással újulhatott meg.

Kemma.hu

Perényi Lóránt, Erős Gábor, Marosi-Skoumal Gabriella és Salacz Ákos, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal építészmérnökei, valamint Szőcs László plébános vágta át a szalagot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az ünnepségen Bánhidi László polgármester köszöntötte a jelenlévőket, köztük Perényi Lórántot, az Építési és Közlekedési Múzeum építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkárát, Erős Gábor országgyűlési képviselőt, Popovics Györgyöt, a vármegyei közgyűlés elnökét és Szepesi Szabolcsot, a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend nagymesterét. Megjegyezte: örömünnep ez a mai nap a tokodiaknak, hiszen egy kicsi, de annál összetartóbb közösség együtt ünnepelheti templomának búcsúját, felújítását és megáldását.

Megköszönte Magyarország Kormányának, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének, a helyi képviselő-testület és a tokodi hívek támogatását. A köszöntő után Erdő Péter megáldotta a templomot, majd Perényi Lóránt, Erős Gábor, Marosi-Skoumal Gabriella és Salacz Ákos, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal építészmérnökei, valamint Szőcs László plébános vágta át a szalagot.

A hálaadó szentmisén Erdő Péter az evangéliumot követő homíliájában Szent Márton életét idézte fel. Kijelentette, hogy a püspök személye által Isten ereje működött, melyre mindannyiunknak szüksége van, ha hitünkről tanúságot akarunk tenni, illetve ha sugárzó emberek akarunk lenni. Vagyis olyan keresztények, akikre hazánknak, egyházunknak és egész Európának nagy szüksége van. A főpásztor a templombúcsú ünnepén szolgáltatta ki a bérmálás szentségét tizenkét fiatalnak, illetve a hagyományoknak megfelelően megáldotta a Tokodi Gazdakör tagjainak, helyi gazdáknak a borait.

A szentmise végén Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt kérte a bérmálkozóktól, hogy legyenek hűségesek az egyházközséghez és a fogadalmukhoz. A politikus kiemelte a példás összefogást, mely révén megszépülhetett az épület és arra biztatta a fiatalokat, ők is vállaljanak szerepet abban, hogy mindig benépesülhessen.

Alaposan megújult a templom
Faragó Ferenc, önkormányzati képviselő, az egyházközség világi elnöke ismertette az 1786-ban épült templom felújítását, egyben felolvasta a projektben közreműködő szakemberek névsorát. Az elmúlt fél év során statikailag megerősítették a műemléképületet, újravakolták a lábazatot, a komplett külső homlokzat is megújult. Kicserélték a régi ereszcsatornákat, nyílászárókat és villámhárítókat, továbbá járda is épült. Elhangzott az is, hogy egy helyi vállalkozó a sekrestye kifestésével tette szebbé a templomot. Azt kívánta a jelenlévőknek, hogy ahogy ez a 237 éves templom fizikai mivoltában megújult, úgy erősödjenek meg ők is hitben és lélekben és úgy szeressék egymást, ahogy a Jóisten szeret minket.

Szőcs László plébános szerint a templom tetején lévő kereszt jel, mutatja, hogy ott van Jézus az Oltáriszentségben, és ott szolgáltatják ki a szentségeket. Végül megköszönte Faragó Ferencnek, hogy kellő alapossággal és hozzáértéssel kísérte végig a projektet és a felújítási munkálatokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában