Fejlesztés

2023.11.17. 19:55

Három új csoportszobával bővült az Oroszlányi Bölcsőde +fotók

Új csoportszobákkal és kiszolgáló helyiségeivel bővült az Oroszlányi Bölcsőde.

Kemma.hu

Hivatalosan is birtokba vehetik a gyermekek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) által felújított Oroszlányi Bölcsődét. A város önkormányzata a támogatási szerződés 2019 novemberi aláírását követően kezdte meg a projekt előkészítési, tervezési fázisát. 

Az elkészült tervek alapján az engedélyezési eljárást követően a kivitelező kiválasztására kettő darab közbeszerzési eljárást kellett lefolytatni, így első körben kilenc darab új parkolóhely építése valósult meg a Havasi Márton utcában, majd ezt követően kezdődhetett meg a kivitelezés a bölcsőde területén 2021 szeptemberében. A pénteki átadón Lazók Zoltán, a város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke beszédében kiemelte:

– Nagyon örülök, a hét új munkahelynek, kiemelten fontos, hogy megfelelő kezekbe kerüljenek a gyermekek. Ezért is jó, hogy Tatán a csecsemő- és kisgyermeknevelő képzés zajlik.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a TOP által kapták meg a vidéki városok annak a lehetőségét, hogy bölcsődei férőhelyeket tudnak bővíteni. Ünnepi köszöntőjében elmondta:

– 2012-től közel duplájára nőtt Magyarországon a bölcsődei férőhelyek száma. Több mint nyolcvan százalékkal emelkedett a tavalyi évi statisztikában az országos bölcsődei férőhelyek száma.

A fejlesztés eredményeként mindkét bölcsődei épülethez hozzáépítettek a kivitelezők, ezáltal csaknem háromszáz négyzetméterrel bővült az intézmény hasznos alapterülete. Ehhez igazodóan a bölcsőde udvarát mintegy ezer négyzetméterrel kellett bővíteni, a jogszabályi előírásokhoz igazodóan lehatárolni, ezáltal pedig kisebb, könnyen felügyelhető udvarrészek alakultak ki.

– Összesen harminchat férőhellyel bővültünk, így most százkilencvenkettő a férőhelyszámunk. Eddig nem volt plusz szolgáltatásunk, de most így lehetőség van arra, hogy az üres férőhelyeken időszakos gyermekfelügyeletet tudjunk biztosítani. Ez azoknak a szülőknek van, akik nem mennek dolgozni, de valami elfoglaltság miatt igényelnék, hogy megfelelő szakszerű ellátást kapjon a gyermek – mondta el lapunknak Tóth Mariann bölcsődei telephelyvezető.

Új eszközök
A fejlesztés során arra törekedett a város, hogy a fejlesztés hatására egy magasabb szakmai színvonalú intézmény jöjjön létre. Ortopédiai szőnyegek, gondolkodás- és mozgásfejlesztő játékok segítik a gyermekek fejlődését. A bölcsődében megjelent a hordozható projektor, amely akár mobiltelefonról is vezérelhető, de új kültéri játékok és új homokozók szolgálják a gyermekeket, amelyeket új kerti tárolókban helyeztek el. Szőnyegtisztító gép, valamint új porszívók egyszerűsítik az üzemeltetési feladatokat. Az új csoportszobák új bútorzatot kaptak. Három darab udvari pavilon is létesült, ezáltal a szabadban tölthető időszak hossza megnövekedhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában