Értékek és élmények

2024.01.10. 20:26

A mi megyénk, a mi világunk

Lezárult Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzatának identitást erősítő második pályázata.

Kemma.hu

Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP-5.3.2-17-KO1-2021-00002) keretében 315,84 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatással valósította meg „A mi megyénk, a mi világunk” című megyei identitás pályázatot. A program a TOP erőforrásaira építve, új eszközrendszerrel a közösségfejlesztést, a közösség kezdeményező és cselekvőképességének, valamint azonosságtudatának további erősítését, a vármegyei értékek még szélesebb körű megismertetését, népszerűsítését szolgálta

Komárom-Esztergom vármegye teljes területén. A cél az volt, hogy a kettős történelmi örökségű és gazdasági hátterű vármegye, társadalmi-identitásbeli törésvonalai megszűnjenek, továbbá a SARS-COVID19 világjárvány társadalmi hatásai a közösségfejlesztés révén, részben kompenzálhatóak legyenek, és a közös kulturális kincsek és a társadalmi erőforrások mindenki számára „kézzel foghatóvá” váljanak.

A megvalósítás során a vármegye önkormányzata nagy hangsúlyt fektetett a vármegyét bemutató saját készítésű médiatartalmak előállítására. Ennek keretében 76 bemutató film született a vármegye mind a 76 településéről. További 7 kisfilm leforgatására is lehetőségünk volt, valamint videós beszámolókat készítettünk a vármegyei eseményekről, melyeket helyi televíziókban és a közösségi médiában egyaránt közreadtunk. Programjainkról és a vármegye értékeiről, hírességeiről 70 darab rádióműsor bővítette a hallgatók ismereteit.

Tovább gyarapodott a vármegyei értéktár fotótára, az újonnan elfogadott értékekről új fényképek születtek. A vármegyei értéktár népszerűsítését szolgálták a vármegyei értéktár bemutatók, mely rendezvényeken a megyei értékek filmjeinek vetítésére és előadások megtartásokra is sor került. 

Ezen kívül minden évben készült Megyei Értéktár Naptár, megtörtént a Megyei Értéktár Applikáció és a megyei identitás honlap továbbfejlesztése. A megyében forgatott filmeket tartalmazó Legendás filmek, legendás helyszínek című könyvet is megjelentettük. A projekt során elkészült és kiadásra került a Vármegyekönyv, ami 3 nyelven mutatja be településeinket.

A program során 6 nagy, identitást erősítő, közösségépítő rendezvényt valósítottunk meg a megyehét sorozat keretében. A kapcsolatok generálása érdekében 7 alkalmas játékos ügyességi sportversenysorozatot („Mozdul a megye”) rendeztünk. Első alkalommal megvalósítottuk a Generációk Találkozását, a cél a korosztályok közötti kötelékek erősítése volt. 

Értékeink megőrzése és széles körű megismertetése érdekében fotópályázatra hívtuk meg a megye profi és amatőr fotósait. A beérkezett képekből kiállításokat szerveztünk. A pályázat kiemelt célcsoportja a fiatal korosztály, a gyerekek, számukra a vármegyénk „kincseit” feldolgozó társasjáték, valamint matricáskönyv készült „Ripa és Barátai a nagy kincsvadászat KomáromEsztergom vármegyében” címmel.

A megyei identitás program keretében 2023. november 15. és december 15. között média hirdetési kampányokra is sor került. A kampányok célja az elért eredmények, a megvalósult rendezvények és produktumok megismertetése volt, valamint az, hogy a pályázat keretében létrehozott internetes platformjainkat és az e-platformokon található tartalmakat népszerűsítsük, közkinccsé tegyük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában