Identitás

2023.12.24. 21:26

Tízezrekhez jutottak el a Komárom-Esztergom vármegyei élmények és értékek

Bőven meghaladja a félmilliót a vármegyei önkormányzat által a megyei identitás program keretében készített videók nézettsége a közösségi médiában az utóbbi egy évben. Nem nagyon akad a vármegyében, aki ne hallott volna, valamelyik eseményről, vagy ne látta volna például a településeinket bemutató Vármegyejáró sorozat valamelyik kisfilmjét.

Kemma.hu

Vörös János a vármegyéről szóló könyvvel

Forrás: Beküldött

– Mi volt a program célja, mi az üzenet? – kérdeztük Vörös Jánost, a megyei identitás program vezetőjét. 
– A mi megyénk, a mi világunk! Ez a jelmondata a 2023 végével záruló megyei identitás programnak. A megvalósító vármegyei önkormányzat azt tűzte ki célul, hogy erősíti a Komárom-Esztergomban élők összetartozás-érzését. Mindez úgy lehetséges, ha erősödnek a kapcsolatok, megismerjük szűkebb hazánk értékeit, hagyományait. 
Ez már a második megyei identitás projekt volt, és 2021 októberében indult. A találkozások elősegítése mellett ezúttal olyan kiadványokra helyeztük a hangsúlyt, amelyek széles korosztályban népszerűsítik az önazonosság-tudatot. 

– Milyen kiadványokról van szó? 
– Ötezer példányban jelenik meg a vármegyét bemutató magyar-német-angol nyelvű könyv, amely mind a 76 településünket bemutatja. A gyerekek számára a vármegyei értéktárat népszerűsítő társasjátékot és matricás könyvet készítettünk hat-hat ezer példányban, és minden iskolába el fogjuk juttatni. Az értéktár kincseit ismertető korábbi könyveinket is újranyomattuk, továbbá a vármegyében forgatott filmeket összegyűjtő kötetet és értéktárnaptárat is kiadtunk több ezer példányban. 
Kiadványként fogható fel az a 76 kisfilm is, amelyek Vármegyejáró főcímmel mutatják be Komárom-Esztergom településeit. Készült további hat tematikus videó is, köztük a vértessomlói sváb lakodalmas mozgóképes feldolgozásával. Mindezek megtekinthetők a Mivármegyénk YouTube-csatornán. Ezenfelül készült többtucatnyi rádiós műsor is, elsősorban ugyancsak a vármegyei értéktár népszerűsítésére. Az egyik legizgalmasabb fejlesztés a fiataloknak okostelefonra készült KEMértéktár alkalmazás. 

– A találkozások sem maradtak el? 
– Az értéktárunkat népszerűsítő előadásokkal több mint 76-szor látogattunk el a településekre. Több ezren lehettek részesei a Mozdul a megye elnevezésű játékos sportvetélkedőnknek és a Megyehét kulturális rendezvénysorozatának is, minden járásban. Örömteli, hogy a vármegyénk szépségét bemutató fotópályázatunkra 86 fotós több mint 350 képpel pályázott, és az ebből létrehozott kiállítást már az ötödik településen mutatják be. Egyik zárórendezvényünk, a Generációk találkozása is jó hangulatú volt. Háromszáznál jóval több idős és fiatal gyűlt össze tartalmas és szórakoztató időtöltésre. 
Az első identitás programban szervezett páros találkozókon megismerkedett települések közül sokan máig tartják a kapcsolatot. Remélem, sőt tudom, hogy e mostani projekt is túlmutat a megvalósítási időszakon, hiszen a filmek, kiadványok még évekig táplálják, hogy joggal legyünk büszkék a vármegyére, amelyben élünk – zárta összegzését Vörös János. 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában