Kemma.hu videó

2024.01.25. 11:59

16 éve után újra püspöki ökumenikus istentiszteletet tartottak az esztergomi görög-katolikus templomban +videó

A görög-katolikus templom adott otthont január 24-én az ökumenikus püspöki istentiszteletnek Esztergomban.

Pöltl Zoltán

Kocsis Fülöp görög-katolikus érsek is prédikált

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

A Kossuth Lajos utcán álló kis templomban a mind a négy történelmi egyház püspöke prédikált a különleges alkalmon. „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat.” Ez a Lukács evangéliumából vett ige lett a 2024-es Ökumenikus Imahét mottója, melynek és több más ó- és újszövetségi felolvasott ige alapján prédikáltak január 24-én a püspökök Esztergomban. 

A püspöki alkalmon mind a négy történelmi egyház képviseltette magát
Fotó: P. Z. / Forrás: 24 Óra

Mint Takács Gusztáv, a görög-katolikus templom parókusa egy ponton elmondta: ebben a kis esztergomi templomban 16 évvel ezelőtt volt utoljára ilyen ökumenikus püspöki mise. Martos Balázs római katolikus segédpüspök, Lackner Pál evangélikus püspök, Steinbach József református püspök és Kocsis Fülöp görög-katolikus érsek-metropolita állt a szószékre ezen az alkalmon. 

Az istentisztelet végén a házigazdák minden résztvevőnek egy-egy üveg, erre az alkalomra készített szenteltvizet ajándékoztak. Az eseményen részt vett Erős Gábor országgyűlési képviselő és Steindl Balázs, a város alpolgármestere is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában