Samhain

2023.11.02. 18:00

Boszorkány-szépségversenyt rendeztek, cukorkát gyűjtöttek az azaumi római táborban +fotók

A Samhain ünnepét, azaz a kelta halloweent idézték fel az Azaum Római Táborban. A gyerekek csokoládét és cukrot is gyűjthettek, sőt boszorkány szépségversenyt is rendeztek.

Körtvélyfáy Dina

Kisboszorkányok is érkeztek a Samhain-ünnepre az almásfüzitői római táborba

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Török Tímea intézményvezetőtől megtudtuk, a halloween a Samhain nevű, kelta ünnepből eredeztethető. A keltáknál az év két fő részre volt osztva. Samhain jelentette az újév, valamint a tél kezdetét. Rengeteg, területenként eltérő hagyomány társult ehhez a naphoz. Az alapkoncepció azonban nagyjából azonos: ezen az éjszakán a világ rendje felborult, átjárhatóak lettek az evilág és a túlvilág közötti határok. A kelta hit szerint ez az év legmágikusabb éjszakája.

Török Tímea elmondta, először a barbár faluban rendezték volna a programot, de az esős időjárás egy kicsit közbeszólt. A tábor területén azonban sok a fedett hely, így minden probléma nélkül meg tudták tartani az eseményt. A programok nem voltak kötöttek, az volt a céljuk, hogy a játéké legyen a főszerep.

Nem maradhatott el a csokoládé- és cukorkagyűjtés sem. A gyerekeknek ehhez papírból készült denevéreket kellett begyűjteni a tábor területén, ezeket válthatták be később édességre. A vadászatba a felnőttek is beszálltak, akik csodaturmixot kóstolhattak jutalom gyanánt.

Nagy sikert aratott a titokzatos pókhálószoba is, ahol szerencsére csak műanyagból készült pókok ijesztgették a látogatókat. A programok között szerepelt célbadobás is, de sokan készítettek papírból tököket az egyik műhelyben. Lehetőség nyílt arcfestésre is, de ezúttal csak kimondottan kelta motívumok készültek, hagyományos kelta színekkel, feketével, fehérrel és kékkel. Sokan jelentkeztek a boszorkányszépségversenyre, a beöltözött kislányokat pedig csokoládéval jutalmazták a szervezők.

Faragott tökökből készült kiállítást is láthattak a résztvevők. A helyi általános iskolában ugyanis tök jó napot rendeztek, amely alkalomra összesen huszonkilenc tök készült, ezeket állították ki a római táborban is. A szervezők sütőtököt is készítettek, amelyet főként a felnőttek fogyasztottak szívesen.

A napot egy hagyományőrzőkből alakult, kelta zenét játszó zenekar, a Fandyr zárta. A szervezők szeretnének a Samhainból hagyományt teremteni Azaumban, hiszen a résztvevők rendkívül jól érezték magukat a rendezvényen. Legközelebb Márton-nap alkalmából várják az érdeklődőket a római táborba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában