Születésnap

2024.05.03. 11:20

Prof. Dr. Orbán Miklós, Széchenyi-díjas kémikus 85 esztendős lett

85 éves lett Ászár díszpolgára. Prof. Dr. Orbán Miklós Széchenyi-díjas kémikus, egyetemi tanár, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Kemma.hu

Orbán Miklós 1939. április 29-én született Ászáron. A kisbéri gimnáziumi éveket követően az Eötvös Lóránd Tudományegyetem vegyész szakára járt, valamint ez lett az első és egyetlen munkahelye is Prof. Dr. Orbán Miklósnak.

Prof. Dr. Orbán Miklós 2017-ben lett Ászár díszpolgára
Prof. Dr. Orbán Miklós 2017-ben lett Ászár díszpolgára
Fotó: facebook/Ászár község hivatalos oldala

 

Prof. Dr. Orbán Miklós pályafutása

Diplomájának megszerzése után az ELTE Szervetlen és Analitikai Kémiai tanszékén lett oktató. 1965-től megkezdte a tudományos fokozatok begyűjtését is. Megszerezte a doktori címet, majd a kémiai tudományok kandidátusa lett. 1984-ben kémiai tudományok doktorává avatták. 1998-ban beválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjai közé, 2004-től pedig az akadémia rendes tagja. Számos külföldi tanulmányúton és tudományos előadásokon, konferenciákon vett részt. Több mint százhúsz tudományos közlemény szerzője vagy társszerzője. Az ELTE Természettudományi Díját vehette át. A kormány 1990-ben munkája elismeréseként Széchenyi Díjat adományozott számára. 2009-ben az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét kapta meg. 2017-ben Ászár díszpolgára lett. Az izotópcsere-reakciók kutatásának neves tudósa Prof. Dr. Orbán Miklós. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában