Vármegyejáró

2023.12.24. 17:43

Bemutatkozik Ászár, ahol hamarosan szabadidőpark születik

Csapadékvíz-elvezető árokrendszer, helyi utak felújítása, parkolóhelyek kialakítása. Néhány fejlesztés azok közül, amelyek megvalósultak a bakonyaljai Ászáron.

Kemma.hu

Pekár Zsolt polgármester a település egyik beruházását mutatja

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

– Településünkön a 2023-as év legnagyobb beruházása a több utcát is érintő, de összefüggő csapadékvíz-elvezető árokrendszer kiépítése. Ennek keretében megvalósult falunk egyik több évtizedes vízelvezetési problémájának megoldása. A temető mellett négy-öt méteres leásással, zárt vezetéken keresztül a Concó-patak irányába sikerült levezetni három utca vizét. Ezzel együtt megoldódott a temetők előtti kulturált, szabályos gépkocsi-várakozó helyek kialakítása is. A fedett árokszakaszon huszonnégy autó számára épült térköves parkoló – emelte ki Pekár Zsolt, Ászár polgármestere. 

A település önkormányzata háromszázmillió forint százszázalékos finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el a csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztésére. A Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) segítségével mindez két ütemben valósulhatott meg. De nem csak ezek az újítások történtek Ászáron. 

Híres szülöttjüket nem feledik
Jászai Mari Ászáron született. Minden évben születésének évfordulóján megemlékeznek a Nemzeti Színház nagyasszonyáról. A településen élők a mai napig büszkék arra, hogy a színészlegenda élete onnan indult. Már életében, 1922-ben emléktáblát helyeztek el ászári szülőházán, amelyben később a Jászai Mari Emlékházat rendezték be. Szobrot állítottak tiszteletére, utcát, teret neveztek el róla, és nevét viseli a helyi iskola és a nyugdíjas klub is. A hagyományt ápolják, fogadótábláik is a település határán így hirdetik: Ászár, Jászai Mari szülőfaluja. A tizenkilencedik század végén Ászáron jött létre az Esterházy-birtok mintaszőlészete, itt alapította híres angol telivér ménesét Schwarzenberg Alajos.

– Önkormányzatunk 2019-ben befejezte a helyi utak felújítását, hét év alatt közel harminc utca kapott új koptatóréteget. Ezt követően a járdák és árkok felújítására helyeztük a hangsúlyt. A település központi része 2022-től már teljes mértékben körbejárható a gyalogosok számára is, térköves járdákon. Szintén fontosnak tarjuk a mellékutcák járdarendszerének a megújítását, kiépítését. Ebben az esztendőben a Perczel Mór utca balesetveszélyes, nagy forgalmú útteste mellett készült járda. Szintén probléma a Kisbérrel összekötő Köztársaság utcai gyalogos- és kerékpáros-közlekedés elavult, rossz állapotban lévő útjai. Itt is új járdaszakasz, újraaszfaltozott kerékpárút, valamint komplex csapadékvíz-elvezetés készült. Ezen két utca felújításával közlekedésbiztonsági problémák is megoldódtak, ráadásul esztétikus, rendezett utcakép alakult ki − sorolta a településvezető.

További beruházások és hagyományok
– A Községháza alatti területen sikeresen pályáztunk szabadidőpark kialakítására. Ennek a tervezési munkái is elkezdődtek, a kivitelezés a 2024-2025-ös évben várható. Továbbra is fontosnak tartjuk az új építési helyek kialakítását településünkön, így ennek érdekében vásárlással, tervezési intézkedésekkel lépéseket tettünk.  Ászáron nem csupán a fejlesztésekre fókuszálnak, hanem a közösségi életre is. A összetartó településen különböző rendezvényekkel színesítik a mindennapokat.
– Hiszem, hogy egy település csak akkor tud fizikailag épülni, ha a közösségek is épülnek, aktív, együtt gondolkodó, együtt dolgozó települési életet színesítő munkát végeznek. Nagy hangsúlyt fektetünk a települési rendezvényekre, ebben aktív partnereink a helyi civil szervezetek, intézmények, egyházak, önkéntesek. Így a 2023-as évben is számos színes rendezvényünkkel tudtunk sokszor több száz lakost is bevonni Ászár színes vérkeringésébe.

Mint megtudtuk, az aszfaltozási munkálatokkal a bicikliút további kisebb szakaszait is felújították, három utcában a mezőgazdasági gépek sárfelhordását megelőző sárrázó útszakaszokat alakítottak ki. A Tájház és a Mini-Skanzen mellett parkolóhelyek készültek a jelentős látogatói forgalom kiszolgálására. 
 

kemoh címer

 

 


 

 

 

 

 

Segít és partner a vármegye
Megszépül és kibővül a Héregi Mesevár Óvoda a vármegyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszból elnyert közel 130 millió Ft-os pályázati támogatásból. Az épület földszintjén történő átalakítás során a helyiségek mérete és funkciója változik a két csoportszoba és az iroda kivételével. A bővítés során tornaszobát alakítanak ki a hozzá tartozó öltözővel, vizesblokkal és irodahelyiséggel. Projektarányosan akadálymentesítés történik és új eszközök beszerzésére is sor kerül.
A fejlesztést finanszírozó határozatot a vármegyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé.

(Hirdetés)

A cikk az ászári önkormányzat támogatásával készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában