Izraeli konfliktus

2023.10.09. 22:14

Az esztergomi kormánybiztos is segítette a Tel-Avivban rekedt magyarokat

Sikeresen hazaért Magyarországra a háborús Izraelben rekedt roma csoport. Sztojka Attila kormánybiztos is tartotta velük a kapcsolatot, amíg a kimenekítésre vártak.

Pöltl Zoltán

Az esztergomi kötődésű, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Sztojka Attila a Facebook-oldalán is beszámolt arról a megnyugtató hírről ma délelőtt, hogy a magyar kormánynak sikerült hazahozni a háborús Izraelben rekedt több, mint kétszáz fős roma csoportot. Őket még bő százan követték egyébként. Minderről már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be nap közben.

Sztojka Attila a saját közösségi oldalán így fogalmazott:

Itthon vannak, biztonságban! A biztonság sokunknak természetes, de a veszélyben érezzük igazán mennyire fontos! Sikeresen hazatért 215 fő Izraelből! Köszönjük a Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és az Izraeli Magyar Nagykövetség munkáját!

A kormánybiztos volt az, aki az Izraelben a háború miatt rekedt roma magyar állampolgároknak segítséget nyújtott, amikor kiderült, hogy a csoport a tel-avivi reptéren rekedt. E-mailben kerestük meg, és kérdésünkre a konfliktus és a kimenekítés kapcsán a következőket írta: „Értesülve az Izraelben zajló fegyveres konfliktus kirobbanásáról a legfontosabb feladatunk az volt, hogy a veszélyben lévő magyar embereket minél előbb hazahozzuk.” 

Mint válaszából kiderült, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Izraeli Magyar Nagykövetség, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség összehangolt munkájának köszönhetően október 9-én a hajnali órában tért haza az az izraeli zarándokúton résztvevő, nagyszámú magyar turistacsoport, akikkel Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is tartotta a közvetlen kapcsolatot annak érdekében, hogy megerősítve legyen számukra az együttműködés a mielőbbi biztonságos hazatérésük érdekében. A kormány mentőakciója keretében a magyar légierő eddig 325 embert menekített ki Izrael térségéből. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában