Szerencsétlenség

2023.09.20. 07:00

Harmadszor is tönkretette a tatai család házát a csőtörés, bírósághoz fordulnak +fotók

Másfél hónappal a csőtörés után még mindig látszik a falon a víz nyoma. A család megmutatta a Kemma.hu-nak, hogy mit tett tönkre a három csőtörés.

Kemma.hu

A tatai család a harmadik csőtörést követően már a bírósághoz fordul

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Minden ajtó és ablak nyitva van a tatai Akácfa utca 62-es számú ház pincéjében. A padlót vastagon teríti be a sár és a törmelék, amit a lezúduló víz magával sodort. A polcok már a fal mellett állnak, de az áradat azokat is feldöntötte, a rajtuk lévő tárgyakat pedig magával vitte a pince belsejébe. A levegőben pedig még mindig érződik a dohos, vizes penész szag. Szelőczei Szabolcs elmondta, hogy a csőtörés óta nem csukják be az ablakokat és az ajtókat, mert próbálják kiszellőztetni a helyiséget, ami még mindig vizes. 

A kocsit is félig ellepte a pincében felgyülemlett víz
A kocsit is félig ellepte a pincében felgyülemlett víz
Forrás: Beküldött

A falon jól látszik mindhárom csőtörés nyoma. A családapa mutatja, hogy az első alkalommal volt a  legmagasabb a víz a pincében, akkor a két autójuknak csak a teteje látszott ki. Mindkét jármű gazdasági totálkáros lett. Másodszorra szerencséjük volt, mert az éjszaka közepén valaki becsöngetett hozzájuk, hogy szóljon: újra ömlik az udvarukban a víz. Akkor csak az autók aljáig emelkedett a vízszint. Harmadszorra autóval már nem is mertek beállni a garázsba, azonban a motorok és a kerékpárok most sem úszták meg. 

Nyaraláson érkezett a rossz hír

– Szinte napra pontosan fél évvel a második csőtörés után öntött el bennünket harmadszorra a víz. Éppen megérkeztünk a kéthetes nyaralásra, amikor hívtak minket, hogy megint baj van. Úgy döntöttünk nem megyünk haza, hogy ne vesszen el még a nyaralásunk is, de az önfeledt pihenésre ezzel már esélyünk sem volt – kezdte Szabolcs. 

A második csőtörés télen történt, így még ki se száradtak teljesen a falak. Látszik, hogy a víz vonala alatt a szétázott vakolat szinte már teljesen lehullott. De mint mondták nem is akarták megcsináltatni addig, míg az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. nem javítja ki a csőtörések okát. Ugyanis a dombon lévő utcában futó azbesztcement ivóvíz vezetéket még a '70-es években tették le. Még a telkek sem voltak kiosztva, így a családi ház udvarán fút végig a cső, onnan ágazik le a vízórához. 

Mivel még az elágazás előtt tört el a cső, a Vízügynek kellene kijavítania véglegesen. Azonban minden alkalommal csak "befoltozzák". A megoldást az jelentené, ha az egész utcában kicserélnék a csöveket. Ugyanis a pár házzal feljebbi csőtörés is a Szelőczi család kanyarban lévő udvarába vinné a vizet. Azonban mindegyik esetben csak addig jutottak, hogy a Vízügy elismerte az ő hibájukból történt a károkozás. Segítséget azonban hiába vártak.

A Kemma.hu már az első csőtörésről is beszámolt. A család akkor elmondta, hogy mintegy tíz millió forintos káruk keletkezett. A garázsban álló két autó, két motor totálkáros lett. A pincében volt a család húsfeldolgozó üzemének raktára is. A víz pedig nem kímélt semmit: befolyt a legkisebb zugon is, szétáztatva és tönkretéve az eszközöket, több mint egymillió forintnyi alapanyagokat, kazánokat, hűtőgépeket, tüzelőt és a gyerekek kerékpárjait. 

Saját pénzükből csináltatták meg

– Az első csőtörés szinte napra pontosan két évvel a harmadik előtt volt. Pár héttel korábban álltunk neki a ház felújításának, amit végül azóta sem folytattunk. Minden felújításra szánt pénzünket elvitte a csőtörés - árulta el Szabolcs, aki az első csőtörés után még bízott a Vízügyben.

– Kitakarítottunk mindent, elkezdtük rendbehozni a pincét. 

A felújításra szánt pénzből megcsináltattuk a tönkre ment készülékeket, eszközöket, hogy újra tudjuk indítani a vállalkozásunkat. Mindenről be is nyújtottuk a számlát a Vízügy biztosítójának, aki sorra húzta ki a tételeket és végül a kárnak csak a töredékét fizette ki. 

Ráadásul a Vízügy közölte, hogy erőforrás hiányában nem tudják kicserélni az azbeszt csövet. Vagyis bármikor számíthatunk egy újabb csőtörésre. Így nem folytattuk a házfelújítását, illetve a pincében szétázott falakat sem kezdtük újra vakolni és festeni. A második csőtörés végül így is tönkre tett minket. A családi vállalkozást már nem tudtuk újra elindítani, nem maradt semmi tartalékunk - mondta a családfő, aki a harmadik eset után már nem is vár segítséget a Vízügytől.

– Megint írtak egy papírt, hogy elismerik a károkozást, illetve a biztosítójukhoz küldtek minket. Most már azt a tanácsot kaptuk, hogy mindenről kérjünk árajánlatot, először azt nyújtsuk be és csak akkor álljunk neki a munkáknak, ha a elfogadják azokat. De ehhez semmilyen segítséget nem kaptunk. Nekünk kell szakembert keresni, kifizetni az esetleges költségeket. A motorokat és a kerékpárokat nekünk kellett elvinnünk egy kölcsönautóval a szerelőműhelybe. És nekünk kellene kitakarítani és fertőtleníteni az egész pincét, amihez konténereket is bérelnünk kellene. Megmondtuk a Vízügynek, hogy szerintünk ez az ő dolguk lenne, ha már a kár miattuk történt. De csak azt a választ kaptuk, hogy nincs rá emberük – mesélte Szabolcs, aki elmondta, hogy eddig csak két helyről kaptak segítséget. 

Bírósághoz fordulnak

– Az egyik a Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány, akik a csőtörés után azonnal segítettek négy zsák kutyatáppal, mert azok is teljesen szétáztak a vízben. Illetve az önkormányzati képviselőnk, Purgel Zoltán sietett újból a segítségünkre. Nagyon hálásak vagyunk Zolinak, aki az első eset óta próbál segíteni nekünk. Közbenjárására a két utolsó esetnél is kaptunk az önkormányzattól vis maior támogatást. Azonban a Vízügyre nekik sem sikerült hatniuk. Úgy tudjuk, hogy az önkormányzat is azt a választ kapta a szolgáltatótól, hogy jelenleg nincsen a Vízügynek erőforrása a csővezeték cseréjére. Illetve, most annyit mondott nekünk a Vízügy, hogy pályáztak egy támogatásra, amiből ennek a szakasznak a korszerűsítésére is telne. De még, ha meg is kapják a támogatást, ezek még éveket jelentenek, minket meg újra bármikor elönthet a víz – háborodott fel a családapa, aki most bírósághoz fordul.

– Hiába csak a pincét öntötte el a víz, a falak szivacsként szívták magukba és már az emeleten is penészes minden. Flakonszámra vesszük a penészirtót, de még így is utat tőr magának. 

A parketta alól fekete lé szivárog fel, feketére festve a zoknink talpát, a szekrények hátulja és a falak penészfoltosak. Ez nem csak csúnya, hanem nagyon veszélyes is az egészségre, de egyszerűen nem tudjuk kiirtani. 

Beszéltünk szakemberrel, aki egy speciális eljárással tudná víz záróvá tenni a falakat, de négyzetmétere közel 30 ezer forint, ez pedig egy 130 négyzetméteres ház, aminek a pincéjétől a tetőig meg kellene csinálni a falait. És előtte még a vakolatot is le kellene verni. Ezért ügyvédhez fordultunk, hogy a bíróság ítéljen meg a számunkra kártérítést a ház értékromlása miatt - árulta el Szabolcs. 

Mint arról korábban beszámoltunk: július 29-én, szombaton immár harmadszor is elöntötte el a Szelőczei család tatai otthonát a víz. Egy azbeszt vízvezeték tört el, a kiömlő víz pedig másfél méter magasan állt a pincében, garázsban, kazánházban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában