víz

2021.09.01. 11:28

Tízmilliós kár: sokkot kapott a tatai család a csőtörés után

A közelmúltbeli, Akácfa utcai csőtörés miatt egy tatai család élete fordult fel egyik napról a másikra. A kár több millió forint, a szolgáltató is megszólalt.

Feleki Marietta

Forrás: beküldött

Ahogy arról korábban beszámoltunk, csőtörésre ébredtek a tatai Akácfa utca lakói augusztus 24-én. A kizúduló nagy mennyiségű víz elárasztotta a 60-as és a 62-es számú házak pincéit, utóbbiban többek között járművek is beáztak.

Az esettel kapcsolatban megkerestük az Észak-dunántúli Vízmű Zrt-t is. A cég közleménye szerint előre nem látható műszaki vészhelyzet történt az Akácfa utcában, amely során egy 100 centiméter átmérőjű cső repedt el, és nagy mennyiségű víz áramlott ki a földből. A Vízmű munkatársai a lehető legrövidebb időn belül lokalizálták a hibahelyet és helyreállították a problémát. A cég sajnálatát fejezte ki az eset kapcsán, bízva a mihamarabbi kárrendezésben.

A 62-es számú ház tulajdonosának felesége, Szelőczeiné Győri Márta telefonos megkeresésünkkor elkeseredve mesélte, mit okozott a hirtelen bezúduló víztömeg.

– Mindenünk odalett. Előzetes számítások szerint közel 10 millió forint a kárunk – mesélte az asszony, aki férjével húsfeldolgozó vállalkozást üzemeltet a háznál. – Hajnalban a férjem ébredt elsőként. Úgy hallotta, mintha esett volna az eső. Amikor kiment a házból, akkor jött a sokk: állt a víz az udvaron, a pinceszinten, az „eső” pedig a csőből feltörő zuhatag volt. 200 négyzetméteren 1,3 méter magasan állt a víz. Hirtelen nem is tudtuk, hova kapjunk – részletezte.

A pinceszinten áll a garázsuk és a feldolgozórészleg raktára. Előbbiben autókat és motorokat, míg a raktárban a hűtőgépeket és az alapanyagot tárolják. A víz nem kímélt semmit: befolyt a legkisebb zugon is, szétáztatva és tönkretéve az eszközöket, alapanyagokat, kazánokat, hűtőgépeket, tüzelőt és a gyerekek kerékpárjait.

Ez az eljárás csőtörés miatti kár esetén

Az ÉDV Zrt. közleménye szerint a társaság felelősségbiztosítása kiterjed az ilyen jellegű káresemények kezelésére. Mint részletezték, a cég szakértői a helyszínen megvizsgálják és jegyzőkönyvben rögzítik a történteket. Amennyiben az ÉDV Zrt. szolgáltatásával összefüggő kár keletkezett, akkor kárbejelentést tesznek a felelősségbiztosítási ügyeikben eljáró biztosító felé. A kárbejelentésben kérik a kárszakértői kivizsgálást és a kárösszeg meghatározását is. A biztosító egyedi kárszámon nyilvántartásba veszi a bejelentést, majd a kárszakértő a károsult jelenlétében szemlézi a bemutatott és dokumentált károkat. Ezután határozza meg a fizetendő kártérítés összegét. Végül – az ügy kimenetele alapján – utalják a károsultnak az önrész alá eső részt, a felette levő összeget pedig a biztosító téríti meg.

– Egy, a kiszállításra használt teherautónk és a benne levő, kiszállításra váró áru maradt épségben. Aznap reggel indult volna útnak a kocsi… Szerencsére a lakószintig nem jutott az áradatból. A katasztrófavédelem vonult ki elsőként a helyszínre. Körülbelül 250 köbméter vizet szivattyúztak ki az ingatlanról. Ránézésre pedig azt mondták: az autók valószínűleg totálkárosak. Ezt majd a biztosítóval kell rendeznünk. Az ÉDV Zrt. képviselője is körbeszemlézett a háznál, jegyzőkönyvet vettek fel. Ígéretet kaptunk, hogy az ő biztosítójukon keresztül rendezhetjük az anyagiakat. Egyelőre nem tudjuk, mire számíthatunk.…

Márta és családja teljesen elkeseredett, hiszen a vállalkozás is veszélybe került a beázás miatt.

– Tavaly már volt egy mélypontunk, hiszen a járvány a cég bevételét is tizedelte. Mostanra álltunk talpra, fejlődhettünk, új eszközöket tudtunk vásárolni, erre most minden kárba ment – részletezte a kétségbeesett asszony.

A háromgyerekes család egyelőre próbál felocsúdni a sokk után, és vállalkozásuk működését igyekeznek koordinálni a nehéz helyzetben. Az iskolakezdés még egy plusz kihívás számukra, hiszen három gyermeket kell különböző iskolákba hordani naponta, ami jelenleg a gépjárművek hiánya miatt nagy gondot okoz.

– A biztosítókon, kárszakértőkön múlik most minden, de egy ismerősünk azt javasolta: keressünk egy szakjogászt, mert nem lesz egyszerű…. – tette hozzá az asszony.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában