Elképesztő

2023.08.03. 11:28

Harmadszorra öntötte el a víz csőtörés miatt ugyanazt a tatai családi házat +fotók

Kevés pechesebb család van a tatai Szelőczeiéknél. Három éven belül már harmadszorra önti el a víz a házukat. A vízmű most is csak "befoltozta" a csövet, cserére nincs forrásuk.

Goletz-DeáK Viktória

A Szelőczei család alig érkezett meg a várva várt és megérdemelt nyaralására, otthonról szörnyű hírt kaptak: a tatai, Akácfa utcai házuk teljes pincéjében, a kazánházban, a garázsban és az alig egy hete, a gyerekeknek felújított játszó szobában 1,5 méter magasan áll a víz.

Megint. Ugyanis nem ez az első eset, hogy a ház mellett futó azbesztcement ivóvíz vezeték eltörik és elárasztja a házukat. 2021-ben és 2022-ben ugyanez történt, így most már harmadszorra kell felvenniük a harcot a vízzel és az utána maradt rombolással. 

Az első csőtörésről két éve a Kemma.hu is beszámolt. Szelőczeiné Győri Márta akkor elmondta, hogy mintegy tíz millió forintos káruk keletkezett. A garázsban álló két autó, két motor totálkáros lett. A pincében volt a család húsfeldolgozó üzemének raktára is. A víz pedig nem kímélt semmit: befolyt a legkisebb zugon is, szétáztatva és tönkretéve az eszközöket, több mint egymillió forintnyi alapanyagokat, kazánokat, hűtőgépeket, tüzelőt és a gyerekek kerékpárjait. 

Akkor az Észak-dunántúli Vízmű Zrt-t megkeresésünkre küldött közleménye szerint előre nem látható műszaki vészhelyzet történt az Akácfa utcában, amely során egy 100 centiméter átmérőjű cső repedt el, és nagy mennyiségű víz áramlott ki a földből. A Vízmű munkatársai a lehető legrövidebb időn belül lokalizálták a hibahelyet és helyreállították a problémát. A cég sajnálatát fejezte ki az eset kapcsán, bízva a mihamarabbi kárrendezésben. A közleményük szerint a társaság felelősségbiztosítása kiterjed az ilyen jellegű káresemények kezelésére. Mint részletezték, a cég szakértői a helyszínen megvizsgálják és jegyzőkönyvben rögzítik a történteket. Amennyiben az ÉDV Zrt. szolgáltatásával összefüggő kár keletkezett, akkor kárbejelentést tesznek a felelősségbiztosítási ügyeikben eljáró biztosító felé. 

A kárbejelentésben kérik a kárszakértői kivizsgálást és a kárösszeg meghatározását is. A biztosító egyedi kárszámon nyilvántartásba veszi a bejelentést, majd a kárszakértő a károsult jelenlétében szemlézi a bemutatott és dokumentált károkat. Ezután határozza meg a fizetendő kártérítés összegét. Végül – az ügy kimenetele alapján – utalják a károsultnak az önrész alá eső részt, a felette levő összeget pedig a biztosító téríti meg.

Azonban Márta szerint a vízmű kártérítése végül elmaradt. A két totálkáros autó helyett felajánlottak két bérautót, de ezek sem érkeztek meg, a család kölcsönautóval vitte a gyerekeket iskolába. A család biztosítója pedig a tízmilliós kárra végül 4 millió forintot fizetett. 

Mártáék tudták, hogy muszáj újra talpra állniuk és beindítaniuk a vállalkozásukat. Nagy veszteségekkel, de végül újra beindult a családi üzem és a pincét is kitakarították. Azonban alig telt el pár hónap újra elöntötte a víz az egész pincét, újra nem válogatva tönkretett mindent, ami az útjába került. 

– A húsfeldolgozó raktárjában ismét tönkrement minden alapanyag, illetve a hűtőház vezérlői. A biztosítónk pedig nem fizetett, arra hivatkozva, hogy a vízmű nem hárította el a korábbi csőtörés óta a veszélyforrást. Nagyon nehéz döntést kellett meghoznia a családnak. A szívünk szakadt meg, de végül úgy döntöttünk, hogy a tizenegy éve működő húsfeldolgozó vállalkozásunkat megszüntetjük. Egyszerűen nem volt pénzünk és erőnk sem már újra a felépíteni mindent – meséli szomorúan Márta, akinek a város vezetői is próbáltak segíteni. De ők sem jártak nagyobb sikerrel. 

– Még az első csőtörés után megkerestük a terület képviselőjét, aki felvette a kapcsolatot a vízmű vezetőivel. A cégnek a polgármesternek küldött válaszában az áll, hogy nagy figyelmet fordítanak minden rossz állapotban lévő víz és szennyvíz vezeték rekonstrukciójára, és figyelembe véve a korábbi meghibásodásokat állítják össze a fejlesztési tervüket. Ehhez pedig a házunknál történt csőtörést is figyelembe fogják venni. Ez két csőtöréssel ezelőtt volt és azóta sem láttunk munkásokat, hogy kicserélték volna az azbesztcsövet – szögezte le Márta, aki végül úgy döntött a családjával, hogy nem utazik haza a mostani csőtörés hírére. Legalább a nyaralás ne vesszen kárba. Bár a két szülő egy percre sem tudja elfelejteni, hogy mi vár rájuk, ha hazaérnek. 

– Ez egy társasház, két ingatlan van a telken. Apósom lakik a hátsóban, közös az udvar. Szombaton délután kint sziesztázott az udvaron, mikor egy ágyúdörgés hangú hatalmas nagy durranást hallott. Ez 16 óra körül volt. Édesanyám van megbízva az állatok ellátásával, ő 17:30 körül ért aznap a házhoz és szinte sokkot kapott amikor már messziről látta a tűzoltókat. Ő hívta húgomat, hogy menjen segíteni intézkedni, mert anyukám is lassan 70 éves. Végül együtt próbálták meg a lehetetlent, felszámolni a károkat. A katasztrófavédők órákig szivattyúzták a vizet a pincéből, közben a vízmű munkásai elhárították a hibát. A kivett csövön is jól látszik, hogy már bizony jócskán kiszolgálta a sorát, nem egy új vezeték hibásodott meg – mutatta a képeket Márta, akinek ismét több milliós kára keletkezett a csőtörésből. 

Az említett cső...
Forrás: Beküldött

– Borítékolható, hogy a biztosító most sem fog fizetni, hiszen azóta sem javította ki a vízmű a hibát. A cég pedig eddig sem fizetett semmit az ígéreteik ellenére. Ha pedig valamilyen illetékest végre elérek, mindig azt a választ kapom, hogy nincs pénzük a cső cseréjére. De ezzel mi mit kezdjünk? Az életünkkel játszadoznak. Nekik csak egy költségvetési szám vagyunk, egy tétel, egy feladat, amit lehet tologatni a listán, halogatni. De ez nekünk az életünk és nem élhetünk folyamatos rettegésben, hogy mikor fogja újra elönteni a házunkat a víz. Mi kell még ahhoz, hogy végre kijavítsák véglegesen a hibát? – kérdezte szomorúan Márta. 

A Kemma.hu most is megkereste a vízművet, azonban a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában