Örömünnep

2024.04.30. 19:50

A májusfa mellett az új eszközt is megcsodálhatták a rédeiek

Örömünnep Rédén, ráadásul dupla. A helyiek kilencedik alkalommal állítottak májusfát, és megünnepelték gépparkjuk új eszközét is. A májusfa egy hónapig szépíti a települést.

Kemma.hu

Az új eszköz a sikeres LEADER-pályázatnak köszönhetően

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zetovics Márió

Korábban a tóparton, de néhány éve már a település központjában állítják fel Réde ékét. A májusfa mellett egy különleges eszközzel is gazdagodtak a helyiek.

Közös erővel díszeleg Rédén idén is a májusfa
Közös erővel díszeleg Rédén idén is a májusfa
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

– A májusfa állítás hagyományőrzés. De nemcsak azzal a számítással, hogy mi őrizzük a hagyományt, hanem azzal is, hogy az unokáink is őrizzék. Most először kinyomtattuk az előző évben és az idei évben idáig született gyermekek nevét, amelyet feltűztünk a fára, így nekik is állítjuk most. Próbálunk példát mutatni, hogy ötven év múlva is megmaradjon ez a tradíció – kezdte Farkas Lajos, a település polgármestere, aki hozzátette:

– A gyerekek nélkül nincs jövő. Nekik építettük az óvodát, fejlesztettük az iskolát, a játszóteret, és, amire szükségük van és forrásunk van, azt meg is adjuk nekik.

Díszeleg a májusfa

A szeles időjárás ellenére is, közös összefogással ismét díszeleg a tizennyolc-húsz méteres ékes fa, amely ezúttal már tizenhárom kisgyermek nevét is őrzi. A helyiek azonkívül, hogy segédkeztek abban, hogy a természet újjászületésének szimbólumát mindenki megcsodálhassa, ők is szemügyre vehették azt az új eszközt, amely immáron a települést gazdagítja.

Fontos fejlesztés

– Egy sikeres LEADER-pályázat eredménye ez a nagy teljesítményű gazvágó-fűnyíró, amely elméletileg három ember munkáját tudja elvégezni. Az ígéret szerint három ember teljesítményét tudja produkálni. Össze kell még vele barátkozni, mert a két joystick-kal olyan, mint egy repülő – emelte ki.

A pályázati támogatás összege hétmillió forint. A modern eszköz pedig segíti a munkálatokat.

Az új eszköz a sikeres LEADER-pályázatnak köszönhetően
Az új eszköz a sikeres LEADER-pályázatnak köszönhetően
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

– Nagyban megkönnyíti a település életét, mivel olyan munkaerőhiányunk van nekünk is, amely nagyon sok helyen. Mi nem fogunk behozni külföldről munkaerőt, nekünk nagy segítség, ha akár a nyugdíjasainkat is be tudjuk vonni, ráadásul nagyon aktívak. A fiataloknak megvan a lendületük, az időseknek pedig megvan a tapasztalatuk, amely mindent pótol.

A Vidékfejlesztési Program keretei között meghirdetett LEADER-pályázatok olyan lehetőségek, amelyek kimondottan a vidéki területeken működő önkormányzatokat, vállalatokat, továbbá civil szervezeteket támogatják.

A fejlesztések sora azonban itt még nem áll meg, hiszen a település életében hamarosan egy újabb fontos esemény érkezik el.

– Május 16-án adjuk át a Csillagházat. A Magyar Falu Programnak köszönhetően harmincmillió forintot nyertünk, ám az árak elszaladtak, így még nyolcmillió forint önerővel kellett kiegészítenünk – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában