Beruházás

2023.09.01. 13:58

Fotókon a vaszarysok beteljesült álma: az új épületben kezdték meg a tanévet a diákok

Már a teljesen megújult épületben kezdhették meg az új tanévet a vaszarys diákok.

Kemma.hu

Ünnepi szalagvágással nyitották meg a tanévet az megújult Vaszaryban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

A tanév első napján tartott ünnepségen adták át tatai Vaszary János Általános Iskola megújult épületét. Bár a gyerekek már tavasszal visszaköltözhettek az épületbe, a teljes felújítás csak nemrég ért véget. Így a mintegy 800 kis vaszarys diák az új tanévet már a megújult épületben kezdhette el.

Az átadón Varga Judit, az intézmény vezetője köszöntötte a vendégeket, a gyerekeket, illetve a tanárokat. 
– A mai nap a köszöneté, nagyon vártuk már ezt a napot – kezdte beszédét az iskola igazgatója, aki kiemelte, hogy a tankerület és az állam támogatása nélkül nem fejeződhettek volna be a felújítások. 

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ vezetője is részt vett az átadón, ahol elmondta, hogy nagyon jó helyre került a pénz, hiszen 800 gyerek jár az intézménybe, rengeteg szakkörük van, és minden olyan foglalkozás, ami ahhoz kell, hogy kiegyensúlyozott felnőttekké válhassanak a diákok. Bencsik János, országgyűlési képviselő pedig arról beszélt a gyerekeknek, hogy a legfontosabb, hogy legyen bennük akarat. Az álmok, a célok így tudnak csak megvalósulni. Az akarat azonban vak marad tudás nélkül. De a tudás sem ér semmit a munka nélkül, aminek viszont a szeretet ad értelmet. 

Vereckei Judit a tankerület igazgatója elmondta, hogy a beruházás a Tatabányai Tankerületi Központ az eddigi legnagyobb költségvetésű, és legösszetettebb szervezési-kivitelezési munkálatokat magába foglaló építési beruházásává vált. Hiszen két feladatellátási hely is megújult: a Jázmin utcai iskolaépület felújítása 2020-ban fejeződött be. Míg az anyaintézmény felújítása nemrég fejeződött be. 

– A mai nap nem csak arról szól, hogy felújítottunk egy épületet, mert ez a diákoknak egy fontos színtér. Azt ünnepeljük, hogy a gyerekek számára egy méltó környezetet tudtunk biztosítani, a tanárok komfortos környezetben tudják ellátni a feladataikat – mondta az igazgató. 

Michl József, Tata polgármestere is köszöntötte a diákokat, és a tanárokat az ünnepségen. 
– Én is ebbe az iskolába jártam sok évvel ezelőtt, szeretettel emlékezek vissza diáktársaimra és tanáraimra. Olajos padló volt a termekben, fekete, kopott tábla, szenes kályha, de nagyon nagyon szerettük. Szerintem ti is így gondoljátok. Az a fontos, ki ül mellettem a padban, kikkel tudom megosztani az örömeimet, és a bánataimat, kik segítenek, ha szükség van rá – mondta a polgármester.  Az ünnepség végén megáldották az épületet. 

Ezek újultak meg
A tankerület 2022-es beszámolója szerint az Országgyűlés téri épület felújításának teljes összege 2,57 milliárd forint lett, melyből 1,3 milliárdot a magyar állam vállalt. A felújítás során megújult a teljes elektromos hálózat és a fűtésrendszer. A helyiségeket burkolták és festették, összesen 6800 négyzetméteren. Illetve a közlekedőkben és a folyosókon is burkolatcsere történt. 

A "B" épületrészen a teljes, 1350 négyzetméteres homlokzat és tetőrekonstrukció mellett a tetőtérben kialakítottak 6 új csoportszobát. A "C" épületben levő sportcsarnpk padlózata teljesen megújult. Az iskolaudvar, sportpálya, összesen 2412 négyzetméteren teljesen megújult: az udvar új betonburkolatot és vízelvezetőt, a sportpálya gumiburkolatot kapott. A "D" épületrészben új féltornaterem épült 275 négyzetméteres küzdőtérrel, illetve kiszolgálóhelyiségekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában