beruházás

2021.04.29. 16:45

Kétmilliárd forintból újul meg Tata patinás általános iskolája, a Vaszary

Tata komoly történelmi hagyományokkal és eredményességgel bíró általános iskolája összességében 1,98 milliárd forintból újulhat meg.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Tata város

Fotó: Domokos Attila

A város közösségi oldalán " target="_blank" rel="noopener noreferrer">számolt be arról, hogy A tatabányai Tankerületi Központ 2017 májusában sikeresen pályázott az EFOP 4.1.2 kódszámú projekt pályázati felhívására, melynek köszönhetően jelentős beruházást tudnak megvalósítani a tatai Vaszary János Általános Iskolában. A közel két milliárd forintos iskolafejlesztés részleteiről április 29-én rendeztek sajtótájékoztatót.

Mint írják, a 2017-ben elnyert 1166 millió forintnyi támogatási forrást a magyar kormány közel 815 millió forint többletforrással egészítette ki, így Tata komoly történelmi hagyományokkal és eredményességgel bíró általános iskolája összességében 1,98 milliárd forintból újulhat meg. Az iskolát érintő fejlesztés elvégzésére a kivitelezőnek 11 hónap áll rendelkezésére.

A kivitelezés során a villamos rendszert felújítják, a hőközpontot átalakítják, a fűtést, a víz illetve csatorna rendszert és a vizes blokkokat korszerűsítik, a tantermek és a folyosók egy részében a padlóburkolatot felújítják, a nyílászárókat cserélik és az akadálymentesítés érdekében liftet építenek ki. Emellett az iskola a jelenlegi tornacsarnokhoz csatlakozó, úgynevezett féltornateremmel (225 négyzetméter) fog bővülni. A „B” épületrészben a tetőtér beépítésével új csoportszobákat alakítanak ki, mely az emelkedő tanulói létszámok miatt vált szükségessé. A pályázat biztosította lehetőségeknek köszönhetően az iskolaudvar is megújul, hiszen a projekt végére egy „C” típusú (24x45méter) rekortán pályával ellátott sportpályát alakítanak ki.

Bencsik János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök elismerése is ez a fejlesztés az intézményben folyó munka és a tatai közösség irányába, ugyanis a korábban megítélt 1,1 milliárdos uniós pályázati támogatást közel 815 millió forint hazai költségvetési forrásból a kezdeményezésére kiegészítette. Menet közben derült ki, hogy a beruházás teljes körű megvalósításához többletforrásra van szükség. Ez a többlet hazai költségvetési forrás teszi lehetővé, hogy az iskola belső udvarában megépülhessen a tornaterem másik fele és a sportpálya is.

Michl József polgármester elmondta, hogy a mostani egy történelmi időszak az iskola életében, hiszen a fejlesztés nyomán 21. századi körülmények között tanulhatnak majd a gyerekek és taníthatnak a pedagógusok. Szívből gratulált ehhez a tankerületnek, és köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak valamint Bencsik János képviselő úrnak a támogatását.

Varga Edit intézményvezető a beruházás kapcsán úgy fogalmazott, hogy nagy öröm számunkra, hogy a 116 éves iskolaépületünk megújul. A kollégáikkal mindent megtesznek azért, hogy az oktató-nevelő munka megfeleljen a 21. század kihívásainak, ehhez azonban egy korszerű épületre is szükségük van. A projekt nyomán az iskola teljesen megújul, s bár a munkálatok ideje alatt sok türelemre és odafigyelésre lesz szükségük a pedagógusoknak és a szülőknek egyaránt, ez a türelem jócskán megtérül, hiszen egy szép, korszerű iskolát kapnak majd vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában