Festészet

2023.09.08. 16:42

Érzéseket, élményeket fest meg Csiszár Erzsébet - most kiállítása nyílt Komáromban

Csiszár Erzsébet kiállítása nyílt meg a Komáromiak Galériájában. Az alkotó a pillanatnyi érzéseket, élményeket igyekszik visszaadni képeivel.

Körtvélyfáy Dina

A megnyitón először Gál László szavalt, majd Janovszki Csenge és Pethő Marcell énekeltek. Később Hajnal Dóra önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, Csiszár Erzsébet már a Komáromiak Galériájának minden kiállításának megnyitóján részt vett, a képek elrendezésében is sokat segített a szervezőknek.

A rajzolás, festés már gyermekkorában sokat jelentett az alkotónak, először általános iskolai tanára, Kerti Károly látta meg benne a tehetséget. A tatai Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, ezután Sopronban, az Óvónőképző Főiskolán szerzett diplomát. Több éven át dolgozott óvodapedagógusként, majd felvételizett a Kaposvári Egyetem művészeti karára. Itt kapott 2000-ben rajz szakos tanári diplomát.

A megszerzett tudást, tapasztalatokat különböző szabadiskolákban, alkotótáborokban fejlesztette tovább. Olyan művészektől tanulhatott, mint Bálványos Huba, Gaál József és Fiók László. Ezek az időszakok sokat jelentettek számára. Bár minden festészeti technikát ismer, mégis az akvarell áll hozzá a legközelebb. Úgy érzi, ebben szabadon szárnyalhat, igazán ezzel tudja kifejezni magát.

Alkotásaiban az élményeket, pillanatnyi érzéseket, a színharmóniát törekszik visszaadni. Témái legtöbbször a természet adta harmónia és az ember kapcsolata. Szívesen fest portrékat is, de legszívesebben a hozzá közel álló személyekről. Az impresszionista festészet áll hozzá a legközelebb, kedvenc festője Monet. A szabadban (plein air) szeret festeni, de fotók után is alkot.

Tárlatok sora
A tárlatot szeptember 19-ig lehet megtekinteni a Generációk Házában hétfőtől-péntekig 9 és 17 óra között. Ezt követően sem lesz üres a Komáromiak Galériája, ugyanis újabb megnyitóval készül a Komáromi Kulturális Csoport. Szeptember 25-én Szili Ferenc Szubjektív-objektív című kiállítása nyílik meg 17 órakor. A rendezvény társprogramjaként a Líra-Duó is koncertet ad. Hajnal Dóra arról is beszámolt, ezt követően is folytatódik a tárlatok sora, hiszen már január-februárig megvan a kiállítók sora, annyi tehetséges ember alkot a városban.

Tagja a Győri Alkotók Napóra Egyesületének és a Szőnyi Alkotóműhelynek. Számos helyen állított ki, egyénileg és csoportosan is, például Tatán, Bokodon, Szobon, Nagymaroson, Győrben, Újpesten, Nagymaroson, Tatabányán, Párkányon, Győrben és Mosonmagyaróváron.

Tanított alapfokú művészeti iskolában, vezetett szakköröket. Tanítványaival számos rajzpályázatot megnyert. Nyugdíjas, Komáromban él. A kiállításokon sok kedves biztatást, elismerő szó kapott. A legkedvesebbet egy festőművésztől, aki ismeretlenül mondta neki azt: Gratulálok, asszonyom, a lelkét látom, itt van ezeket a képeken!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában