Kemma.hu videó

2023.09.21. 13:55

Átadták a megújult Tatai Csillagdát +fotók, videó

Átadták a Tatai Csillagdát, azonban látogatókat egyelőre még nem fogadnak. A nyitásra még pár hetet várni kell. A 24 Óra megnézte, hogy milyen lett a felújított épület.

Goletz-DeáK Viktória

Két év munka eredményeképpen csütörtök délelőtt átadták a megújult Tatai Csillagda épületét. Az ünnepségen a Kovaliczky István, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Komárom-Esztergom Megyei Egyesület (TIT KEM) igazgatója köszöntötte a közönséget és egy kis történelmi visszatekintéssel kezdte az egyesület 1841-es alapításától kezdve eljutott 1973-ig, amikor is átvették az akkor romos tatai csillagda épületét. A raktárból kialakították a csillagda névadójának, az amatőr csillagásznak tiszteletére az első Posztoczky múzeumot, ahova a csillagász unokája, Posztoczky Mária ajánlotta fel nagyapja hagyatékát. 

Mérőműszerektől kezdve órákon keresztül sok olyan eszközt kaptak, amit Posztoczky használt. De az eredeti bútorai és használati tárgyai is a múzeumhoz kerültek, amiből be tudtak rendezni egy kúriának a szobáját. Végül az igazgató 2016-ban gondolt egy merészet és megkereste a szlovák, ógyallai csillagda igazgatóját, hogy felkérje egy együttműködésre. 

A két partner a tudományos munka fejlesztése és megerősítése érdekében számos közös szakmai programot szervezett Tatán és Ógyallán, amelyek célja a magyar kollégák oktatása a Nap és a meteorok megfigyelésére. 

Közben elkezdtek az új csillagda épületeinek tervein dolgozni: az alaprajz egy üstökösre emlékeztet. Beszéde közben az igazgató sorban név szerint megköszönte mindenkinek, aki hozzájárult a felújítás sikeréhez. Mint mondta: a Tatai Csillagda bővítése egyrészt lehetővé tette, hogy professzionális megfigyeléseket végezzenek. Másrészt a nagyközönséget is szolgálja, hiszen többek között az interaktív múzeumban kiállított Posztoczky örökség is jelentőségének megfelelő méltó elhelyezést nyert. 

A TIT KEM igazgatója után többek között Marián Vidovenec, a Szlovák Központi Csillagvizsgáló igazgatója, illetve Michl József, Tata polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. 

Az ünnepi köszöntők után a vendégek végig járhatták a megújult épületet. Nagy sikere volt a fekete mennyezeten a villanykörtéknek, amik különböző csillagképeket mintáznak meg. Az épület falait pedig a szlovák és magyar kisiskolásoknak meghirdetett nemzetközi rajzpályázatra beérkezett művek díszítik. A megújult Posztoczky múzeum után a kupolába is felment a társaság, ahol az új naptávcsövet is megmutatták nekik. 

 

Mint arról korábban beszámoltunk: több mint fél éves várakozás után március végén újra elindult a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum felújítása. A tatai csillagda munkálatai egyébként 2021 őszén kezdődtek meg pályázati támogatásból. A tervek szerint már tavaly el kellett volna készülnie a felújításnak, azonban ezt az akkori kivitelező nem tudta teljesíteni. Új közbeszerzési eljárást kellett kiírni ezért állt a beruházás.

Közös projekt volt
A felújításnak is meglett a forrása: a TIT KEM és a Szlovák Központi Csillagvizsgáló sikeresen pályázott az Interreg program keretén belül 701.586,79 euró támogatásra. Ebből az Európai Regionális Fejlesztési Alap által nyújtott támogatás 596 ezer 348,77 euró, Magyarország és a Szlovák Köztársaság állami hozzájárulása 73 ezer 656,67 euró, valamint a TIT KEM és a Szlovák Központi Csillagvizsgáló önrésze 31 ezer 581,35 euró. A projekt fő célja a Komárom-Esztergom Megye-Nyitra Megye határ menti régió két legfontosabb csillagvizsgálója közötti hosszú távú együttműködés megerősítése és továbbfejlesztése. Tata Város Önkormányzata is támogatta a fejlesztést a Tatai Csillagda parkolóinak megépítésével, valamint a kerítés megújításával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában