Kész

2023.08.17. 10:13

Elkészült a tatai csillagda, képeken mutatjuk meg a munkafolyamatot

Az építkezés befejeződött, de még sok munka vár a csillagászokra a nyitás előtt.

Goletz-DeáK Viktória

Az épület már kész, de a csillagda még nem

Forrás: TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum/Facebook

A TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum közösségi oldalán számolt be arról, hogy az épület már kész, de a csillagda még nem. Mint írták: ahhoz, hogy az épület hamarosan csillagdává váljon, még sok tennivalójuk van.

- Ahhoz hasonlít a helyzet, mint amikor felépült egy Családi Ház. Ez még nem Otthon. Otthonná akkor válik, amikor az ott lakók berendezik, beüzemelik és elkezdik belakni, rendeltetésszerűen használni. Vendégeket is csak ezután lehet szívesen látni - írták közösségi oldalukon. 

Így haladtak a munkálatokkal
Forrás: TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum/Facebook

Nagy Sándor a Csillagda vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a tatai csillagda idén ősszel ünnepli majd az 50. születésnapját. A vezető nagyon reméli, hogy ezt a rendezvényt már az új épületben tarthatják. 

Ilyen volt, és ilyen lett
Forrás: TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum/Facebook

Mint arról korábban beszámoltunk: több mint fél éves várakozás után március végén újra elindult a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum felújítása. A tatai csillagda munkálatai egyébként 2021 őszén kezdődtek meg pályázati támogatásból. A tervek szerint már tavaly el kellett volna készülnie a felújításnak, azonban ezt az akkori kivitelező nem tudta teljesíteni. Új közbeszerzési eljárást kellett kiírni ezért állt a beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában