Csillag

2023.05.17. 09:45

Augusztusra készülhet el a tatai csillagvizsgáló

Újra helyére került a kupola a tatai csillagvizsgáló tetején, és már nincs sok hátra az új épület átadásáig.

Kemma.hu

Több mint fél éves várakozás után március végén újra elindult a tatai Csillagda felújítása. Nagy Sándor a csillagvizsgáló és múzeum vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az új kivitelező már elkészítette a naptávcső pillérét és a kupola betonkoszorúját. Utóbbinak hála végre vissza kerülhetett a kupola az épület tetejére. Illetve már készül a lépcsőfeljáró és kupolatér, illetve bejárati ferde tető.

- A tatai csillagda munkálatai 2021 őszén kezdődtek meg pályázati támogatásból. A tervek szerint már tavaly el kellett volna készülnie a felújításnak, azonban ezt az akkori kivitelező nem tudta teljesíteni. Új közbeszerzési eljárást kellett kiírni ezért állt a beruházás – magyarázta a csillagász, aki hozzátette: az új tervek szerint augusztus közepére elkészülhet az új Csillagda.

- A tatai Csillagda idén ötven éves, így nagy öröm, hogy a születésnapot ősszel, már az új épületben ünnepelhetjük meg - tette hozzá a Csillagda vezetője.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában