Beruházás

2022.07.28. 14:00

Visszatekintő: ezek voltak eddig a tatai csillagda megújulásának állomásai (fotók, videók)

A határon átívelő projekt keretén belül kap megújult otthont a csillagda. A helyszínen jártunk, mutatjuk, hol tart az építkezés.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A határon átívelő projekt keretén belül kap megújult otthont a csillagda. A helyszínen jártunk, mutatjuk, hol tart az építkezés. Amint nemrég beszámoltunk róla, jó ütemben halad a tatai TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum, azaz a tatai csillagda fejlesztése, amely pályázati forrásból valósul meg, egy, a felvidéki ógyallai csillagdával közös projektként. 

A határon átnyúló együttműködés keretében közösen szereznek be műszereket a tatai és az ógyallai csillagvizsgálóba, valamint 150 négyzetméterrel bővítik a tatai csillagda épületét. Ebben a hatalmas teremben létrehoznak egy korszerűen felszerelt előadótermet és egy múzeumi helyiséget, ahol megfelelő elhelyezést nyer az intézmény névadója, Posztocky Károly teljes hagyatéka.

A tatai épület felújítása még 2021 októberében kezdődött és jó ütemben halad. Jelen állás szerint már állnak az új épületrész falai, illetve a beruházás kezdetekor leemelt jellegzetes kupola is várja, hogy helyére kerüljön.

Tatai csillagda
A kupola is hamarosan visszakerül helyére

1. Leemelik a régi épület jellegzetes ékességét, a kupolát.

2. Az új épület alapja néhány héttel később már el is kezdődött.

3. Idén januárban a szerelőbetonozással folytatódott az építkezés.

Majd márciusban már álltak a falak is.

Májusban a belső munkákkal folytatódott a megújulás.

A csillagvizsgáló épületét egyébként a megyei TIT kezdeményezésére építették fel, majd 1973-ban nyitottak meg. Az épület földszintjén a csillagvizsgáló névadójának műszereivel és bútoraival rendeztek be egy korabeli dolgozószobát. A szervezet szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart, amelyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használja.

A csillagda rendszeresen szervez közösség programokat is, legutóbb a ritka, több bolygó együttállásának megfigyelésre is szervezett programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában