Közélet

2013.11.11. 07:29

Négy évtizede kémlelik az égboltot Tatán

Címkék#Tata

A Posztoczky Károly-csillagda az idén ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját. Ebből az alkalomból egész napos ünneplésre várták az érdeklődőket a hétvégén.

P.V.

A tatai csillagvizsgálót Dinga László alapította 1973-ban. – A csillagászatban negyven év csak egy pillantás, ugyanakkor egy ember életében nagyon hosszú idő. Amikor elkészült az épület, felkértek, hogy indítsak egy természettudományos szakkört. Ennek keretében sokakat sikerült a csillagvizsgálóba csalogatni – emlékezett vissza az alapító.

A csillagda és a szakkör jó működését mutatta az is, hogy két évvel később az országos természettudományi vetélkedőn százhuszonegy nevezőből az első helyen végzett a tatai csapat. Ennek köszönhették az országos hírnevet.

Szombaton a csillagda négy évtizedéről hallgathattak előadásokat az érdeklődők. Szó esett a névadóról, Posztoczky Károlyról is. Dinga László és Mudrok Béla az építkezésről és alapításról beszéltek. A nap folyamán egészen ifjú tagok is lehetőséget kaptak, hogy elmondják, nekik mit jelent a csillagda. Kovaliczky István, a csillagvizsgáló jelenlegi vezetője pedig arról beszélt, hogy mit hozhat a jövő.

P.V. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!