Szünet

2023.09.09. 12:12

Aláírást gyűjtenek a rendszeres áramkimaradások miatt Kocson

Már aláírásokat gyűjtenek a kocsiak a folyamatos áramkimaradások miatt. A lakók szerint élhetetlen a helyzet.

Goletz-DeáK Viktória

Forrás: Shutterstock

Már tarthatatlan a helyzet Kocson a helyiek szerint. Naponta, sőt már éjszaka is rendszeresen tapasztalják az egymás utáni rövidebb áramkimaradásokat. A három gyerekes Weiszné Bátki Ildikó hioába jelezte többször is a szolgáltató felé a hibát nem kapott ígéretet a változásra. Ezért megelégelte a tehetetlenséget és úgy döntött, hogy aláírást gyűjt, amit majd továbbit az E.ON-nak. Hátha történik végre valami. A fiatal édesanya elmondta, hogy télen a fűtésük állt le az áramkimaradás miatt. A három kisgyerekkel a fagyos hidegre ébredtek.

– Ha leáll a kazán, akkor a biztonsági megszakító miatt nem indul újra. Ez abból a szempontból jó, hogy csak egyszer kapcsol ki. Viszont mivel az szolgáltatja a meleg vizet és a fűtést is, ezért ahogy a kazán leáll úgy minden más is. Napközben ez nem is annyira vészes, de éjjel igen. Tavaly egész télen mindenki beteg volt, mert már csak arra keltünk fel, hogy nagyon hideg volt. 17 fokra hűlt ki a ház. Minden alkalommal újra felfűteni a házat sokkal több fogyasztást jelent, mintha csak szinten kéne tartani a meleget – mondta Ildikó, aki attól tart legjobban, hogy a nagy hűtőjük megy tönkre az áramkimaradások miatt. Több százezer forintjuk pedig nincsen egy új vásárlására. 

Félelme pedig koránt sem alaptalan. Az egyik helyi boltos azt mesélte a Kemma.hu-nak, hogy több, mint száz kilogramm hűtött árut kellett nyáron kidobnia, mert leállt a hűtőjük.   

– Nem volt nyitva a bolt, otthon mi is tapasztaltuk az áramkimaradásokat, de nem gondoltuk, hogy baj lesz belőle. A villanyszerelő ugyanis úgy csinálta meg a hűtőket, hogy öt perces késleltetéssel kapcsoljanak be. Vagyis ha jön egy áramkimaradás, akkor csak öt perc múlva kapcsol vissza, így ha ez idő alatt újra elmegy az áram nem kapcsolgat folyton ki és be. Azonban pont akkor kapcsolt volna vissza az időzítő, mikor újabb kimaradás jött és ez végül tönkrevágta a rendszert, így egyáltalán nem kapcsolt be a hűtő. Mire vissza mentünk a boltba, már 22 fokon volt a hőmérséklete. Dobhattam mindent ki – mesélte a boltos, aki akkor még megúszta egy időzítőcserével, pár napja azonban a másik hűtője mondta fel a szolgálatot, miután rövid időn belül egymás után több alkalommal is elment megint az áram. Mint mondta, kártérítési igényt felesleges az E.ON felé benyújtania. Hogyan bizonyíthatná, hogy az áramkimaradások miatt mentek tönkre a gépei?

– Azt még megértem, amikor azt mondja a szolgáltató, hogy normális, ha a viharban, vagy a szélben rövid időre elmegy az áram. Azonban nyugodt, csendes szép időben is rendszeresen előfordul, hogy kikapcsolnak a gépek egymás után többször is – tette hozzá.

Az egyik közösségi oldalon lévő kocsi csoportban folyamatos beszédtémát adnak az áramkimaradások. Mint írják: hiába jelentik be naponta többször a hibát, nem változik semmi. Többen fekete humorral próbálják elviselni a helyzetet: „Szőlőhegyen egész éjjel olyan volt az áram mint a mesében... egyszer volt...hol nem volt.”De legtöbben csak azt sorolják, hogy melyik utcában, mikor és hányszor ment el megint az áram. És sajnos egyre több család számol be arról, hogy milyen gépeik mentek tönkre: az elromlott klímát, PS4-et, hűtőládát és számítógépet is a kimaradt áram számlájára írják. 

Mint arról korábban beszámoltunk: naponta több alkalommal előforduló, kisebb áramkimaradások keserítik meg a kocsiak életét. Megkeresésünkre az EON Zrt. megerősítette, hogy Kocson rövid idejű zavartatásokat, néhány másodperces, villanásszerű áramkimaradásokat, illetve három perc alatti rövid áramszüneteket érzékelhettek az ügyfeleik az elmúlt időszakban. Azonban véleményük szerint a szolgáltatót nem terheli felelősség, ugyanis nem a szolgáltató mulasztása miatt történnek a kimaradások. 

– A jelenség hátterében az automatikus zárlatvédelemi rendszer működése áll, amely a hosszabb áramszünetek megelőzését célozza. Az automatikus védelmi rendszer célja, hogy amikor zárlatot vagy túlfeszültséget érzékel, akkor azonnal működésbe lépve reagáljon, emberi közreműködés nélkül azonnal helyreállítsa az áramszolgáltatás zavartalanságát. Ilyen mikro áramszüneteket például akkor érzékelhet a lakosság, ha a vezetékek biztonsági övezetén belülre nyúló növényzet a hálózathoz ér, de a vezetékre telepedő madarak is okozhatnak ilyen jelenséget – magyarázták a probléma okát.

Azonban a probléma nem csak Kocson ismert. Dunaalmáson már évek óta élnek együtt a helyiek a rendszeres áramkimaradásokkal. 

– Az elmúlt másfél hónapban tapasztalt zárlatvédelmi működéseket Dunaalmáson nem a hálózat túlterheltsége okozza, így ezekre nem hálózatfejlesztéssel, hanem a zárlatot okozó helyzetek megszüntetésével szükséges reagálni. A – részben magánterületen szükséges – gallyazások elvégzését követően arra számítunk, hogy a védelmi működések száma ismét a korábban megszokott minimálisra csökken majd – szögezte le a szolgáltató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában