Áramszünet

2023.08.11. 14:00

Nem fizet az E.ON a kocsiaknak az áramkimaradás okozta károk miatt

Az E.ON szerint nem az ő mulasztásuk miatt történnek az áramkimaradások, így nem is terheli őket kártérítési kötelezettség.

Kemma.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, naponta több alkalommal előforduló, kisebb áramkimaradások keserítik meg a kocsiak életét. Megkeresésünkre az EON Zrt. megerősítette, hogy Kocson rövid idejű zavartatásokat, néhány másodperces, villanásszerű áramkimaradásokat, illetve három perc alatti rövid áramszüneteket érzékelhettek az ügyfeleik az elmúlt időszakban.

A jelenség hátterében pedig az automatikus zárlatvédelemi rendszer működése áll. Mint írták: ilyen mikro áramszüneteket például akkor érzékelhet a lakosság, ha a vezetékek biztonsági övezetén belülre nyúló növényzet a hálózathoz ér, de a vezetékre telepedő madarak is okozhatnak ilyen jelenséget. Az E.ON szerint most ezeknek a védelmi működéseknek a számában tapasztaltak növekedést, amiket többek között a vezetékek közelébe nőtt faágak okoztak. Ezek gallyazását elvégezték, illetve több sérült szigetelőt is újra cserélték.

Kocs Község Önkormányzata is jelezte a hibát az E.ON felé, megoldást várva. Megkeresésükben jelezték, hogy a Halom utca, Dózsa György utca, Kossuth Lajos utca, Arany János utca, Komáromi út, József Attila utca, Kölcsey Ferenc utca, Petőfi Sándor utca, Kis utca, Árpád utca területéről jelezték feléjük már a lakók a rendszeres, naponta 2-3 alkalommal fellépő áramkimaradásokat. Kiemelték, hogy a rendszeresen fellépő áramingadozások miatt több lakosnak is keletkezett már kára.

A szolgáltató az önkormányzatnak is válaszolt, amiben kiemelték:

a fogyasztónak kell gondoskodnia készülékeinek biztosításáról

A szolgáltatót nem terheli felelősség, ugyanis nem a szolgáltató mulasztása miatt történnek a kimaradások.

Mint írták, az előírások szerint normál üzemi körülmények között a tápfeszültség rövid idejű kimaradásának éves előfordulása néhányszor tíztől több százig terjed. A rövid idejű kimaradások 70 százalékának időtartama kisebb lehet egy másodpercnél. A szolgáltató elvárható magatartása esetén a korlátozásból vagy szüneteltetésből származó károkért kártalanítási kötelezettség nem terheli. Légvezetéki hálózatok esetében a fogyasztók zavartatását teljesen nem lehet kiküszöbölni, mert a külső körülmények jó műszaki állapotú vezetékek esetében is
kifejtik káros hatásukat.

Kiemelték, hogy a közüzemi szabályzatuk leírja, hogy a zavartatásra különösen érzékeny készülékek esetén a kiegészítő intézkedésekről a fogyasztónak kell gondoskodnia. Tájékoztatásukban az is szerepelt, hogy az Elosztói Üzletszabályzat 4. pontja határozza meg a szolgáltatással kapcsolatos elosztói kötelezettségeket. Eszerint a villamos energiaellátás folyamatos, de nem szünetmentes. A hálózatokon, villamos berendezéseken – időjárási és egyéb környezeti tényezők miatt – előfordulnak olyan események, amelyek nem az elosztói engedélyes magatartása (tevékenysége vagy mulasztása) folytán állnak elő, de üzemzavarokat és feszültségingadozásokat, kimaradásokat okoznak. És ezek alapján az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. részéről jogellenesség nem fordult elő, nem következett be, ezért kártérítési felelősséggel nem tartozik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában