Szakértői vélemény

2023.08.13. 19:00

Több százezerbe is kerülhetnek az áramkimaradások a kocsiaknak

Megkérdeztük a szakembert, hogyan tudják kivédeni a kocsiak a kis áramkimaradások miatti károkat.

Goletz-DeáK Viktória

Súlyos pénzekbe kerülhet a kocsiaknak, ha szeretnék elektromos berendezéseiket megvédeni az elmúlt hetekben a faluban fellépő rendszeres, rövid áramkimaradásoktól. A Kemma.hu által megkérdezett villanyszerelő elmondta, hogy az érzékenyebb eszközök, minta például számítógépek a rendszeres feszültségingadozások miatt tönkre is mehetnek. De télen például könnyen fűtés nélkül maradhatunk, ha nincs áram és leáll a kazán, mert nincs ami keringtesse a vizet a csövekben. De említhetjük akár a mosógépet, a villanysütőt, vagy a tűzhelyet, aminek működéséhez szintén kell áram. 

A probléma kiküszöbölésére, vagy megelőzésére az ilyen eszközöket szünetmentes tápegységre lehet kötni, ami villamos energiát biztosít a berendezéseknek, akkor is, ha a villamos hálózaton bármilyen ok miatt megszűnik a készülék működéséhez szükséges tápfeszültség például feszültségingadozás, feszültségletörés vagy tápfeszültség kimaradás lép föl. Azonban ezek az eszközök nem olcsók, ráadásul egy háztartásban több is kelhet belőle. 

Az áthidalási idő a szünetmentes tápegységek egyik legfontosabb jellemző adata. Megadja, hogy névleges terhelés esetén mennyi ideig képes a berendezés a rákapcsolt fogyasztókat villamos energiával ellátni. Ez az idő néhány 10 másodperctől a néhány óráig terjed. A ténylegesen tapasztalható áthidalási időt befolyásolja a táplált fogyasztók tényleges energia igénye. Egy kisebb teljesítményű tápot már 30 ezer forintért is megverhetünk, azonban ezek csak kisebb készülékeket tudnak pár percig árammal ellátni. A nagyobb teljesítményű készülékek ára is sokkal nagyobb, akár 300 ezer forintba is kerülhetnek. 

Mint arról korábban beszámoltunk: naponta több alkalommal előforduló, kisebb áramkimaradások keserítik meg a kocsiak életét. Megkeresésünkre az E.ON Zrt. megerősítette, hogy Kocson rövid idejű zavartatásokat, néhány másodperces, villanásszerű áramkimaradásokat, illetve három perc alatti rövid áramszüneteket érzékelhettek az ügyfeleik az elmúlt időszakban. A jelenség hátterében pedig az automatikus zárlatvédelemi rendszer működése áll. 

Mint írták: ilyen mikro áramszüneteket például akkor érzékelhet a lakosság, ha a vezetékek biztonsági övezetén belülre nyúló növényzet a hálózathoz ér, de a vezetékre telepedő madarak is okozhatnak ilyen jelenséget. Az E.ON szerint most ezeknek a védelmi működéseknek a számában tapasztaltak növekedést, amiket többek között a vezetékek közelébe nőtt faágak okoztak. Ezek gallyazását elvégezték, illetve több sérült szigetelőt is újra cserélték. A szolgáltató az önkormányzatnak is válaszolt, amiben kiemelték, hogy a fogyasztónak kell gondoskodnia készülékeinek biztosításáról. A szolgáltatót pedig nem terheli felelősség, ugyanis nem a szolgáltató mulasztása miatt történnek a kimaradások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában