2023.06.03. 13:22
Etei bor- és borászveteránok bizonyítják: borban a barátság
A hármas dűlő páratlan kilátása varázslatos nyugalmat áraszt. A panorámán kívül már csak a helyiek vendégszeretete híresebb. Az Etei Borünnepre látogattunk el.
Tatai Ferenc, az Etei Borbaráti Kör elnöke a hármas dűlő egyedülálló panorámájánál
Forrás: 24 Óra
Fotó: Flajsz Péter
Koccanó borospoharak, finom nedűk és ínycsiklandó falatok. Na és persze baráti beszélgetések és vidám hangulat. Mindez jellemezte az Etei Borbaráti Kör által szervezett ötödik Etei Borünnepet. A nyitott pincékben lehetőség volt borkóstolásra, az érdeklődők megismerhették a pincék múltját és kínálatát.
Ezúttal tizenöt pince csatlakozott a kezdeményezéshez, a régi motoros szőlőtermelők mellett hobbiborászok is bemutatkoztak. Gyüszi Mihály 1974-ben kezdte az iskolát Budafokon, az ő családjukban apáról fiúra száll a hivatás. Számtalan borversenyen megmérettette borait, most már mint bíráló és termelő vesz részt a rendezvényeken.
– Ötezer tőke szőlőm van, sokfajta. Zenit, cserszegi fűszeres, királyleányka, szürkebarát, zweigelt, kékfrankos, cabernet, Irsai Olivér, ezerjó. Az utóbbi a klasszikus, amely ebben a régióban megtalálható. Van egy 1973-as évjáratú borunk is – hangsúlyozta Gyüszi Mihály, aki hozzátette, hogy meghívására huszonhét év után Felvidékről is érkeztek borbarátok. De nemcsak Nagykesziről, Császárról is jöttek a borünnepre Deák Imréhez.
– Ete és Császár borbarátsága, baráti kapcsolatai révén látogattak meg minket és kóstolták meg borainkat. Ugyanígy teszünk mi is, amikor mi, eteiek elmegyünk Császárra. Ennek kapcsán születnek anekdoták, és legfőképpen barátságok. Ez a legfőbb ebben – emelte ki Deák Imre.
Fotókon az etei borünnep
Fotók: Flajsz Péter– Negyvenhat éve foglalkozom szőlőtermesztéssel, már a szülők is ezzel foglalkoztak. Etén nagyon sokan voltak, akik szőlővel foglalkoztak, és mi is ennek a tradíciónak a folytatói voltunk. 1976-ban elhunyt édesapám, és átvettük a gazdaságot. Új ültetvényeket hoztunk létre. Van cserszegi fűszeresünk, Irsai Olivérünk, ottonnel muskotályunk, rizlingszilváni, zweigelt és kékfrankos. Körülbelül nyolc szőlőfajtával foglalkozunk, nyolc-kilenc fajta borunk van, ami itt a pincében megkóstolható – tette hozzá.
– Irsai Olivér, ottonel muskotály, olaszrizling, kékfrankos, solaris, sauvignon blanc – kezdte a hosszas sorolást Tatai Ferenc, az Etei Borbaráti Kör elnöke. Az ő gazdaságukban is számtalan szőlőfajta megtalálható. Kiemelte, hogy a tizenhármas szám Ete számára szerencsés, hiszen a tizenhármas főút és az egykori tizenhármas vasútvonal fogja közre a települést.