Kitiltva

2023.06.27. 06:50

Akár a térségünk útjait is ellephetik a visegrádi Panoráma útról kitiltott motorosok

Kitiltotta a visegrádi önkormányzat a motorosokat a fellegvárhoz vezető Panoráma útról, mivel egyes versenypályának használták a szerpentines útszakaszt. A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerint mivel Pest vármegye a „szomszédban” van, így nem kizárt, hogy a Panoráma út helyett egy-egy motoros a térségünkben található kanyargós utakat fogja választani.

Kemma.hu

Bejárta a sajtót a visegrádi vezetés döntése, melynek értelmében mostantól március 1. és november 1. között motorkerékpárral tilos ráhajtani az Apátkúti-völgy bejáratánál lévő kanyartól, illetve a Fellegvár parkoló kijáratától a Panoráma útra. Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság hozzátette ugyanakkor, hogy a két keréken közlekedők a Fellegvárat a sípálya felől továbbra is megközelíthetik. A döntés vegyes reakciókat váltott ki, támogatói és ellenzői is vannak az új szabályozásnak.

Ismerve azt, hogy a visegrádi közkedvelt motoros helyszín lényegében nincs messze vármegyénk keleti részétől, így előfordulhat, hogy a korlátozás miatt sokan a térségünkben keresnek új helyszínt. Egyesek szerint a Dobogókőre vezető út lehet alternatíva, bár az úttest egyes szakaszainak állapota miatt nem biztos, hogy ez a terep lesz a befutó.

Racsné Galambos Gréta rendőr őrnagy, a vármegyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense megkeresésünkre elmondta, hogy nem kizárt, hogy a Visegrádról kitiltott motorosok nálunk keresnek új szerpentineket, de előre nem lehet megjósolni, hogy valóban így döntenek majd-e. Mindenesetre azt tapasztalhatjuk, hogy vármegyénk útjait sokan szelik két keréken. Megtudtuk, hogy idén januártól június 21-ig motorkerékpárosok részvételével összesen huszonöt esetben történt személysérüléses közlekedési baleset. Ezek közül három halálos kimenetelű volt, 15 súlyos, míg 7 könnyű sérülésekkel járt. Az említett balesetekben összesen 29 fő sérült meg, közülük 3 motorkerékpár vezető a helyszínen életét vesztette. 16 motorkerékpár vezető és 1 utas súlyos, míg 6 motorkerékpár vezető, 2 utas és 1 kerékpáros könnyű sérülést szenvedett.

Racsné Galambos Gréta elmondta, hogy a baleset bekövetkezésének oka 16 esetben a motorkerékpár vezető által elkövetett szabályszegés volt, míg 9 esetben a motoros vétlen félként sérült meg. A 16 motorkerékpáros által előidézett baleset közül 8 eset másik jármű közrehatása nélkül történt: utóbbi szituációkban a sofőrök nem az út-látási-és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedtek, vagy nem megfelelő sebességgel haladtak, illetve vezetéstechnikai hibák vezettek a balesetekhez. Emellett a motorosok a követési távolság be nem tartásával és az előzési szabályok megszegésével okozták a baleseteket. A rendőr őrnagy hozzátette, hogy a vétlenül részes motorkerékpárosok elsősorban útkereszteződésekben, az elsőbbségadási és a bekanyarodási szabályok megszegése miatt váltak érintetté.

Érdekesség, hogy az említett esetek közül 6 lakott területen belül, 19 lakott területen kívül következett be. Az 1119-es számú úton – mely a Bajna és Héreg közötti szerpentines szakasz miatt szintén népszerű a két keréken közlekedők között – 4 motoros baleset volt, közülük 3 a 13. kilométer szelvényben, Bajna külterületén, míg 1 a 19. kilométer szelvényben, Héreg területén következett be.

Az 1-es számú főúton 4 (Almásfüzitő és Komárom belterületén, illetve 2 Tatabánya külterületén), a 11-es számú főúton 5 (az 55-56 és a 62. km szelvényekben, valamint Pilismaróton), az 1111-es számú Dobogókői úton eddig mindössze 1 motoros baleset fordult elő.

Ellenőrzések is várhatók
Racsné Galambos Gréta elárulta, hogy a vármegyei rendőr-főkapitányság és ezen belül a Tatabányai-, a Dorogi és az Esztergomi Rendőrkapitányság állománya a motoros szezonban folyamatosan ellenőrzi a motorkerékpárosokat, illetve közlekedésüket. Az 1119-es út, valamint a Dobogókői út ellenőrzése e járműkategóriában is kiemelt. Ezen útszakaszokra a már meglévő figyelmeztető táblákon, felfestéseken kívül, egyéb forgalomlassító eszköz kihelyezését a rendőrség nem tervezi. A rendőr őrnagy arra is kitért, hogy a „Kanyarfotó” vállalkozás több esetben megfordult már vármegyénk útjain, főként az 1119-es úton. Megjegyezte, hogy valóban a fotósok megjelenése több, egy nyomon haladót vonz vármegyénk útjaira. A tevékenységük azonban nem csak negatív, hanem pozitív hatással is van a balesetek megelőzésére. A Dorogi Rendőrkapitányság egyébként baleset-megelőzés terén már több egyeztetést végrehajtott a vállalkozással.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában