Teljesítménytúra

2023.04.16. 08:47

Fotókon a 10-20-30-50 kilométeresek: több mint négyezren csúszkáltak sikeresen a Gerecsében

Az április 15-i, szombati Gerecse túrákon, a 10, 20, 30 és 50 kilométeres távon összesen 4309-en rajtoltak, és 4107-en értek célba szintidő alatt. A hős sárdagasztók meghódították a Gerecsét.

Mórocz Károly

Nem szegte kedvét a túrázóknak az esős idő

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A legnagyobb hazai teljesítménytúra, a Gerecse 50 idén új rajthelyszínt kapott. Az önkormányzat jóvoltából a nemrég megújult és megszépült tatabányai Megyeháza térről indultak a túrázók. A rendező a Magyar Természetjáró Szövetség volt, a KEM Természetjáró Szövetség közreműködésével.

Reggel 6-tól 8-ig a leghosszabb két táv, az 50 kilométer és a 30 kilométer kihívásait vállalók hagyták el Tatabányát, míg a rövidebb távokat választók 9 és 11 óra között startoltak. Az 1865 "ötvenes" közül 1696 ért célba.

A harmincasoknál 857 - 846, a húszasoknál 927 - 916, a tízeseknél pedig 660 - 649 volt az arány. Tegyük hozzá, jóval többen neveztek, de csaknem háromezren döntöttek úgy, hogy otthon maradnak. Öten vannak, akik minden alkalommal, tehát most is teljesítették a Gerecse 50-et: Holczhacker József, Szabó András, Szabó Elemér, Wiszt Ferenc Vadócz Péter.

A rajt-cél helyszínén reggeltől estig segített a szervezésben Horváth Zoltán, aki 1982-ben az egyik megálmodója volt a Gerecse 50-nek. Pápai Lászlóné, a KEM Természetjáró Szövetség elnöke szintén régóta törzstagnak számít. Koordinálta, hogy a félszáz VULKÁN TSE
aktivista melyik ellenőrzőpontnál legyen, miben álljon a túrázók rendelkezésére.

Különlegességek mindig vannak, nem volt ez másképp most sem. Például akadt olyan túrázó, aki a hideg időjárás ellenére végig mezítláb túrázott, volt lánykérés a célba érkezéskor, illetvet ünnepi, 18. születésnapi túra is. Egy hölgy a vasárnapi 50. születésnapja előtt stílusosan 50 kilométert gyalogolt. A legidősebb teljesítő ezúttal 85 éves, míg a legfiatalabb 12 éves volt.

A csütörtöki, majd a pénteki szinte folyamatos eső jó néhány helyen sártengerré változtatta az utakat. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az időjárás a tavalyi formáját hozta, napközben szél, eső, változó felhőzet, de a célba érkezéskor napsütés várta a fáradt vándorokat. A szervező MTSZ és a közreműködőKEM TSZ ezúton is gratulál minden sikeres célba érkezőnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában