Kortárs

2023.04.15. 11:00

Azahriah - erős szóképek és nem csak közhelyek: magyartanár elemezte az Introvertált dalt

Lehet-e Azahriah dalszövege kortárs vers? Netán néhány évvel később a szépirodalom része? Introvertált dal, de nem introvertált személytől. Irodalomtanárral elemeztettük a dalszöveget.

Szalai N.

Azahriah Introvertl Dalát már 5,7 milliószor játszották lea Youtube-on

Forrás: haon.hu

Fotó: Kiss Annamarie

Azahriah, azaz Baukó Attila nem véletlen, hogy jelenleg hazánk egyik legnépszerűbb énekes-dalszerzője. Rajongótábora az évek alatt folyamatosan duzzadt, a tinik megőrülnek a 21 éves előadóért. Imádják dalai mondanivalóját, kívülről fújják az általa írt dalszövegeket. De vajon, mi lehet a titka? Megkértük az Árpád Gimnázium egyik irodalomtanárát, Kántor Pétert, hogy elemezze Azahriah egyik legújabb szerzeményét, az Introvertált dalt.

– Általánosságban azt tudom mondani, hogy a dalszöveg szerintem nagyon jó alap tud lenni a diákok számára. Ha a verselemzést vagy értő olvasást próbáljuk meg tanítani, akkor én például előszeretettel viszek be dalszövegeket, ha idő és lehetőség van rá, mert sokkal közelebb áll hozzájuk ez a szövegvilág, és azt meglátják benne, amit sokszor egy klasszikus versben nem. A szóképeket, a rímet. És rácsodálkoznak arra, hogy így is lehet az általuk kedvelt dalszöveget értelmezni. Ez szerintem mindenképpen pozitívum, ha egy dalszöveghez próbálunk úgy közelíteni, hogy lecsupaszítva a zenétől csak magára szövegre koncentrálunk – fejtette ki Kántor Péter, aki általunk ismerkedett meg az Azahriah szövegével, s rögtön hozzátette: 

– Egy szókimondó, kortárs vers is lehet. Szerintem sok olyan van benne, ami főleg inkább a kortárs befogadót szólítja meg. Kérdez, és próbál olyan szóképekkel dolgozni, amelyeknek nagyon erős és szuggesztív ereje vagy hatása lehet az olvasóra. 

Játszik például a fénnyel, az alagúttal, szinte klasszikus toposzokkal, hogy mindenki be tudja ezeket azonosítani. De néhány ilyen szokatlan, váratlan, kortárs elem is van benne. Nem csak közhelyekkel dolgozik, hanem próbál akár a szlenggel, akár néhol vulgaritással, akár a köznyelvi formákkal behozni valami mai dolgot a szövegbe. 

Izgalmas, szokatlan, de mindenképpen azt mondom, hogy a kortárs irodalomba illeszkedő, akár versszövegként is értelmezhető alkotás –  emelte ki Kántor Péter, aki úgy látja, hogy fontos a diákok számára, ha van egyfajta kitekintés a klasszikusok mellé, így az üzenet a fiatalok számára még inkább átmegy. Azahriah dalszövegénél is tudott példát hozni.

– Leginkább valamilyen hangulatlírához köthető mű mellé tudnám illeszteni. Már a címe is, hogy Introvertált dal, tehát nagyon befelé fordul, vizsgálódik, érzelmekre koncentrálódik, ami a hangulatlíra sajátossága. Illetve akár, és most nagyon erős lesz a párhuzam, de van néhány olyan dolog benne, ami nekem ezt a „Carpe diem” életfelfogást hozta elő ebben a részben: „csak annyit mondj/hogy jól vagy, nem kell félni/próbáljunk meg élni“  S tényleg, nagyon erős az átkötés, de akár egy horatiusi életfilozófiában is ott van ez az éljünk a mának, de közben azért ez egy lényegesen erősebb, kritikusabb szöveg is – tette hozzá.

De, ki is Azahriah?
Sokan először videovloggerként találkozhattak vele az interneten, Paul Street néven vált ismertté. 2019-ben Azahriah művésznéven jelentette meg első dalait. Sikere azóta is töretlen, 2021 novemberében az MTV EMA díjátadón az év legjobb magyar előadójának választották. Munkásságát nem csak a tinik követik nyomon. Azahriah tavaly már megtöltötte a Budapest Parkot, idén  március 10-én pedig történelmet írt, ugyanis 21 évesen ő az, aki a legfiatalabb előadóként megtöltötte koncertjére érkezőkkel a Budapest Arénát. Sőt, egy angol ügynökség is megkereste európai fellépések kapcsán.

A videómegosztóra egy hónappal ezelőtt feltöltött Intorvertál dalhoz készült videoklip már 5,7 milliós nézettséget ért el a videómegosztó portálon. Amit júniusban élőben Tatán is meghallgathatnak az érdeklődök, hiszen ahogy azt korábban is írtuk, a fiatal előadó is fellép az idei Víz, Zene, Virág Fesztiválon. A jegyek pedig nem véletlenül fogynak rohamosan.

A májusban érettségizők valószínűleg még nem találkoznak Azahriah soraival az írásbelin, de nincs kizárva, hogy egyszer az ő dalszövegét vagy versét kell elemezniük a végzős diákoknak. A kortárs költészetről egyébként a minap Taizs Gergő tatabányai költővel is beszélgettünk podcastunkban. 

Azahriah: Introvertált dal

introvertált dal
ó ba-ba-barátom sajnálom hogy nem voltam jó hozzád…

(aztmondom)

éjjel a macskaköves utakon
megláttam egy mulatozó csapatot
és eltűnődtem azon, milyen régen is volt
hogy úgy éreztem magam mint egy gyerek
gyere-gyere

gyerekkorom belepi a beton
hisz egy palotai nem vár már csodát
csak egyedül bandukol az utakon
amíg nem ütött az utolsó óránk (viszlát)

sohase várhatna eleget, hát újra ő eltemet
101 rossz emléket kiskorából
arcára ragad az a kép ahogy szeretné hogy lásd
de valójában soha soha nem jön vissza már

minden éjjel meg reggelente megváltoznék
megfogadom a kezembe veszem a kontrollt ami rám várt már rég
ne haragudj hogyha kicsikét faramuci vagyok de mit árthatnék
ha nem is írok, nem is veszem fel ha hívtok, nem értem mit sírtok

nekem is kivan a faszom attól hogy bevagyok zárva
(és chilis Sobát zabálok a szobában)
körbeveszem magam fallal hogy magamat elszepaeráljam
hidd el
én nem ezt kértem
hogy így legyen vège
a gödör is mély
csalogatna baba de te ne félj
látom az alagút végénaz alagút végén a -

fényt amit elloptok
nem vagyok ma toppon
mert krízisben az egzisztenciám

csak annyit mondj hogy jól vagy nem kell félni
próbáljunk meg élni
hisz mindez csupán apróság a nagyvilágban

hisz az ami szép volt az csak ami rég volt
az csak ez a szóban forgó bánat
utolér a téboly
és minden rémálmom
amikor már megpihennék úgy de ő

soha se várhatna eleget
hát ő ujra betemet
minden régi gyötrelmet meg bánatot
de te ne aggódj értem kérlek, nekem így is nagyon jó
csak gondolj rám ha soha többe nem kelek fel már

minden éjjel meg reggelente megváltoznék
de minden éjjel meg reggelente bezárkóznék
minden éjjel meg reggelente megváltoznék
de minden éjjel meg reggelente bezárrrrrrrrrrrrr-

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában