Szezon

2023.03.29. 17:30

Mégis lesz szabadstrand Tatán

Pályázatot ír ki az önkormányzat az Öreg-tó partjára tervezett szabadstrand üzemeltetésére. A terület átjárhatósága továbbra is biztosítva lesz.

G. D. V.

Talán nincs olyan tatai, aki még nem fürdött legalább egyszer az Öreg-tóban. Tiltott, a nyári kánikulában törölközőkön napozó családok, a homokban játszó gyerekek a vízben labdázó társaságok foglalják el a tópartot. A tatai önkormányzat már évek óta tervezi egy strand kialakítását, bár már többször elhalasztották a munkálatokat. A szerdai képviselő testületi ülés egyik napirendi pontja is azt támasztja alá, hogy a terv mellett még mindig kiáll az önkormányzat. A szabadstrand üzemeltetésére szeretnének kiírni pályázatot.

A polgármester a felszólalásokra válaszul elmondta, hogy szóba került, hogy a Fáklya utca végében hoznák létre a strandot. Azonban ott nincs lehetőség megfelelő parkoló kialakítására. Illetve az ott lévő üdülőterületen élők sem szeretnék ha megnőne az utca forgalma. A városvezető leszögezte, hogy a mostaninál rosszabb megoldás nincs, vagyis hogy nincsen szabályozva a fürdés az Öreg-tónál. Hogy bárhol lerakva a törölközőt, szemetet széthagyva strandoljanak minden biztonsági intézkedés nélkül.

A szabadstranddal kapcsolatos előterjesztés szerint az önkormányzat kiemelt céljának tekinti az Öreg-tó partján egy megfelelő szabadstrand kialakítását, annak érdekében, hogy a tóban megfelelő körülmények között, de lehetőség legyen a fürdőzésre.  
A strandot a Tópart sétány Építők parkja utáni részén szeretnék kialakítani. A strand területe 4500 négyzetméter lenne, itt kerülnének kialakításra az üzemeléshez szükséges, maximum 4 darab kiszolgáló létesítmény: öltözők, zuhanyzók, padok, szolgáltatást nyújtó egységek.

Az előterjesztés arra is kitért, hogy a stranddal érintett területrész helyi természetvédelmi terület kezelési övezetébe tartozik, továbbá Natura 2000 terület is. Így kialakítás tervezésénél, az elhelyezendő felépítmények számának meghatározásánál a terület, környezet megóvását tekintették az egyik szempontnak. A strand kialakításával, az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtésével is a terület megóvását kívánják elősegíteni. A tavalyi évben a strand üzemeléséhez szükséges közműcsatlakozási lehetőségeket kiépítették.

- Figyelembevéve, hogy a terület Natura 2000 terület, így szükséges volt hatásbecslési dokumentáció elkészítése és benyújtása a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, mint környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság felé, melyet megtettünk. A kormányhivatal a szabadstrand kialakítását engedélyezte. Ugyanakkor sem az önkormányzatunk, sem az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok nem rendelkeznek megfelelő kapacitással a szabadstrand kialakítására és üzemeltetésére, így javaslom, hogy erre vonatkozóan írjunk ki pályázatot - olvasható az előterjesztésben.

A pályázati kiírás értelmében a nyertes pályázó feladata lenne a szabadstrand üzemelésének megkezdéséhez szükséges további munkálatok elvégzése, valamint a szükséges engedélyek beszerzése. A pályázat rögzíti, hogy a szabadstrand területét nem zárhatják el, a sétány részen a gyalogosok átjutását továbbra is biztosítania kell. Illetve a szabadstrandra történő belépésért díjat az üzemeltető nem számíthat fel, ugyanakkor az ott igénybe vehető szolgáltatásokért díj beszedésére jogosult. Továbbá a területen elhelyezendő 4 felépítmény egy részében vendéglátó egység kialakítására, vagy e-célból bérbeadására jogosult, melynek bevételei teljes egészében az üzemeltetőt illetnék.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában