Tata

2018.07.23. 11:43

Hiába nincs kijelölt hely, akkor is a tóban fürdenek

Ha nyár, akkor kánikula, ha kánikula, akkor strand? Na de hol szabad strandolni? Megyénkben hiába van rengeteg tó, kijelölt szabad strandot alig találni. Ám a tiltó tábla a fürdőzőket egy cseppet sem zavarja. Pedig akár 50 ezer forintba is kerülhet a hűsítő csobbanás.

Goletz-Deák Viktória

A közelben lakó Sike Zsuzsanna is szívesen mártózik meg gyermekeivel a tóban a fárasztó munka után

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

A tikkasztó meleg már hétköznap délután is az Tatai Öreg-tó partjára csalja az embereket. Színes törölközőkön napozó párok és vidáman pancsoló gyerekek foglalják el az Építők parkja és a Fáklya utca közötti részt. A közelben lakó Sike Zsuzsanna is szívesen mártózik meg gyermekeivel a tóban a fárasztó munka után. A fiatal anyuka gyerekként is ott töltötte a nyarait. Akkor még strand is működött az Öreg-tónál. Bár a fürdést tábla most sem tiltja, jelenleg nincs kijelölt szabad strand.

– Ma már nincs öltöző, és a zuhanyzóknak is csak a csonkja maradt meg. Minket ez nem zavar, hiszen kerékpárral alig 2 percre lakunk – mondta Zsuzsa. – Úgy 20 éve elkaptam egy csúnya fertőzést a tóban, ha jól tudom, a rossz vízminőség miatt zárták be akkor a strandokat. Ma már a víz tisztasága is nagyon jó, nyugodt szívvel hozom ide fürdeni a gyerekeimet – szögezte le a tatai anyuka.

Zsuzsiék mellett is vidáman lubickol egy fiatal család, kicsit arrébb, egy idősebb hölgy napozik. De nem kell sokáig sétálni, hogy egy népes gyerektársaságra akadjunk. Mint megtudtuk, ők Tatabányáról jöttek át Tatára fürdeni. Láthatóan őket sem zavarja, hogy nincs kiépített strand. De vajon mi ennek az akadálya?

Mürkl Levente, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési irodájának helyettes vezetője szerint több százmillió forintba kerülne a szükséges infrastruktúra kiépítése.

– A szabályok szerint zuhanyzókat, öltözőket, mosdókat kell kiépíteni a kijelölt strand területén, és úszómesternek kell vigyáznia a fürdőzőkre – sorolta a szakember, aki hozzátette, a legnagyobb gondot a nagy férőhelyes parkoló kiépítése jelenti. – A tó természetvédelmi terület, bár ez nem tiltja, hogy szabad strand működjön rajta, a szükséges parkolók kialakítása már gondot jelentene. A tó melletti erdő fáit ugyanis csak indokolt esetben, hosszas procedúra után, engedéllyel lehetne kivágni – magyarázta az irodavezető-helyettes. De az is gondot okozhat, hogy a parti fövenytől alig pár méterre van a gyalogos, kerékpáros út, ami balesetveszélyes.

– Az Öreg-tó vizét havonta ellenőrizzük. Az Építők parkja és a Fáklya utca közötti területen hat helyről vett vízmintát vizsgálnak be. Bár ide folyik Oroszlány és Tatabánya tisztított szennyvize is, a tó nagyon jó öntisztulásának köszönhetően a kiváló vízminőségi osztályba sorolható – árulta el Mürkl. De azt is megtudtuk, hogy a parti fövenyt nem a strandolók kényelméért alakították így ki. A tó öntisztuló képességét segíti a homokos part. Az Öreg-tavat azért is kedvelik annyira a családok, mert lassan mélyül, így a kisgyerekek is biztonsággal pancsolhatnak benne.

Pedig aki a tilosban fürdéssel a strandbelépők árát szeretné megspórolni, könnyen ráfizethet. A rendőrség ugyanis akár meg is büntetheti.

– A tavalyi évben nem történt vízbefulladás a megyében. Annak érdekében, hogy idén is elkerüljük a hasonló tragédiákat, a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a megyében található tavakat, bányatavakat. Ki kell azonban hangsúlyozni, hogy a rendőrségnek nem a szankcionálás a célja, hanem a jogsértések megelőzése, a tragédiák elkerülése. Ehhez azonban az állampolgárok jogkövető magatartása is szükséges – válaszolta a Komárom-Esztergom megye Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

A szabályok szerint fürödni csak olyan helyen lehet, amely kijelölt fürdőhelynek minősül. De éjszaka, korlátozott látási viszonyok között – ha a vízfelület nincs kivilágítva – még a kijelölt strandokon sem szabad a fürdés. A többi esetben tiltott, ezt tábla is jelzi az adott területen. Ilyen a tatai Öreg-tó, és a tatabányai síkvölgyi-tó is. De az Esztergomi Palatinuson is csak a kijelölt helyen szabad fürdeni.

– Ha valaki a tiltás ellenére megmártózik, figyelmeztetésre vagy bírságra számíthat, amely 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet. Utóbbit nem csak a rendőrség, hanem a közterület- felügyelő, az önkormányzati természetvédelmi-, a halászati őr is kiszabhatja – figyelmeztettek a rendőrök.

Máshol sem engedélyezett

A Tatabányai Síkvölgyi bányató is sokakat vonz, pedig itt táblák is tiltják a fürdést. Hogy kik szegik meg a szabályt mégsem figyeli senki. Így a hideg, mély tóba vidáman ugrálnak bele a fiatalok. Az Esztergom és Dorog között elterülő Palatinus-tóban hivatalosan csak az engedéllyel működő Öböl Music

Beach és a Palatinus-Tófürdő területén lehet csak fürdeni belépő ellenében. A két említett strand minden évben beszerzi a szükséges működési engedélyeket, elvégzi a víz minőségének ellenőrzését, és megtisztítják a területükhöz tartozó medert. A horgászházakkal szembeni szabad parton ugyan szintén tiszta a víz, de a mederben lehetnek olyan tárgyak, amelyek sérüléseket okozhatnak a fürdőzőknek. Információnk szerint ezen a területen nem üzemel szabad strand, így a tópartra látogatók saját felelősségükre merülnek a vízbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában