átcsoportosítás

2021.07.17. 06:53

Nem épül szabadstrand az Öreg-tavon, a viharkárok orvoslására fordítják a pénzt

Több száz milliós károkat okozott a hatalmas jéggel pusztító július 9-i vihar Tatán. Az Öreg-tó partjára tervezett szabadstrandra szánt pénzt is átcsoportosítják.

Kemma.hu

Voltak olyan merészek, akik az első nyárias hétvégén fürdőruhára vetköztek az Öreg-tónál, sőt meg is mártóztak benne!

Forrás: beküldött

Hatalmas pusztítást végzett az óriási jéggel tomboló július 9-i vihar Tatán. A megyében tevékenykedő hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltóságok még aznap 24 káreseményhez vonultak ki, főként fakidőléshez, ágleszakadásokhoz és jégverés okozta tetősérülésekhez, valamint néhány esetben vízszivattyúzáshoz – számolt be honlapján a város.

Mint írják, eddig több, mint 100 bejelentés érkezett az önkormányzathoz magántulajdonú házakon történt sérülések miatt. Ezek főként tetőkárok, melyek nagy része palatető. A bejelentéseket az önkormányzat kategorizálta. 75 helyszínre személyesen is kimentek az önkormányzat munkatársai és felmérték, hogy miben tudnak azonnali segítséget nyújtani. 15 helyszínen, ahol erre rászorultak, a város segítséget nyújtott a tető fóliázásában, a cserepek, illetve a palák cseréjében, a további károk enyhítésében. 25 helyszínen szakmai segítséget és eszközöket biztosítottak az azonnali kárenyhítésre.

Ezek a megoldások nem véglegesek, a beázások ellen, a további károk elkerülésére, enyhítésére szolgálnak. Számos esetben a hivatal munkatársai személyesen vették fel a kapcsolatot a károsultakkal, hogy segítséget nyújtsanak a rendkívüli települési támogatás igényléséhez szükséges űrlap elérhetőségében.

Hozzáteszik, hogy a hatalmas jég és a nagy mennyiségű csapadék számos önkormányzati intézményben és önkormányzat tulajdonában álló területen is jelentős kárt okozott, ami az előzetes felmérések alapján megközelíti a 200 millió forintot. Az önkormányzatnak lehetősége van ilyen esetben vis maior támogatási kérelmet benyújtania, az önkormányzati tulajdonú területeken és a kötelező közszolgáltatásokhoz kapcsolódó épületeken keletkezett károk enyhítésére. A pályázatot a város benyújtotta 100 millió forintot meghaladó kárigénnyel.

Kiemelik, hogy mivel a magánházak esetében nincs lehetőség vis maior támogatás igénybevételére, ezért költségvetési átcsoportosítással kellett a szükséges forrást biztosítani a segítségnyújtásra. Emiatt többek között az idén nyárra betervezett Öreg-tó melletti szabad strand létesítésére elkülönített összeget is erre a célra fordítja az önkormányzat. A strand nyitásával kapcsolatos beruházások egyelőre leálltak, azokat várhatóan csak ősszel, illetve a következő évben valósítják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában