Orbán Viktor méltatta Esztergomot, amikor az több lett, mint „egy a sok település közül”

Visszatekintő sorozatunkban ezúttal a 2022 májusában történekből szemezgetünk. Választ ebben a hónapban is volt, igaz, csak Pilismaróton, a miniszterelnök pedig Esztergomot méltatta.

Orbán Viktorral rengetegen szelfiztek a májusi, esztergomi látogatásán

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor köszöntötte az esztergomiakat

Május elsején, megyei jogú várossá válásának napja alkalmából szentmisét celebrált Erdő Péter bíboros a bazilikában, majd az istentisztelet után megrendezett ceremónián Hernádi Ádám polgármester, illetve Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet. A kormányfő úgy fogalmazott: Esztergom nélkül a magyar államiság is elképzelhetetlen lenne, utalva arra, hogy a település az állam­alapítás óta kiemelt szerepet töltött, illetve tölt be hazánk életében. Úgy véli, hogy Esztergom rangjának visszaállításával sikerült a magyarság egyik régi adósságát törleszteni.

Több mint másfél év után polgármestert választottak Pilismaróton

Hunyadi Balázs lett Pilismarót polgármestere május 8-án: az érvényes voksok 50,07 százalékát, azaz 371 szavazatot gyűjtött be az időközi önkormányzati választáson. A község előző polgármestere, Pergel István Csaba még 2020 nyarán, a bányanyitás ügyének kirobbanása után mondott le, majd a képviselő-testület is feloszlatta magát. Pár hónappal később, novemberben választottak volna új vezetőt Pilismarót élére, csakhogy a veszélyhelyzet miatt gyakorlatilag az utolsó pillanatban kellett elhalasztani a választást. Akkor még kilenc jelölt indult a polgármesteri székért, a mostani alkalommal már csak hét jelölt neve szerepelt a szavazólapon.

Átadták a felújított Kernstok-villát

A hónap végén a Nyergesi ihletek elnevezésű programsorozat keretében átadták a nyergesújfalui Kernstok-villát, melyet az önkormányzat mintegy 220 millió forintos saját forrásából az eredeti állapotának megfelelően újítottak fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában