Ünnep

2022.05.01. 12:24

Orbán Viktor: Esztergom nélkül a magyar államiság is elképzelhetetlen lenne

Az esztergomi bazilikában Erdő Péter celebrált szentmisét Esztergom megyei jogú várossá nyilvánítása alkalmából. Az ünnepen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott.

Kemm.hu/MTI

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában tart szentmisét, ahol kifejtette, Szent István korában Esztergom az ország világi és lelki központja volt, innen sugárzott ki a keresztény misszió szerte az országba és mindmáig ez a város vallási és kulturális azonosságunk egyik legfőbb hordozója – számolt be az MTI.

A bíboros Esztergom megyei jogú várossá nyilvánítása alkalmából tartott szentmisén beszélt. Felidézte, hogy a középkorban az egyházi kultúra, az írásbeliség, a zenei és a művészeti élet központja volt Esztergom, majd a török uralom elől csak hazánk vallási és kulturális kincseinek egy részét sikerült megmenteni. Ami megmenekült, az a 19. században visszatért a városba.

Ha a városban található gyűjtemények feltárják gazdagságukat az érdeklődőknek, ismét felemelheti a fejét ez a székesegyház is, mert valósággá válik az ősi felirat: Magyarország egyházainak anyja és feje

 – jelentette ki Erdő Péter.

A szentmisén jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki ünnepi beszédében elmondta, hogy Esztergom minden magyar embernek otthona. Felidézte, hogy itt alapították az ország első érsekségét, nem véletlen, európai nagy alakok a középkorban is megfordultak itt. Említette, hogy a kommunizmus évei alatt, 1950-ben Esztergom megszűnt megyeszékhelynek és megyei jogú városnak lenni, „egy lett a sok település közül”. 

Esztergom nélkül a magyar államiság is elképzelhetetlen lenne. Ma azért vagyunk itt, hogy ezt a várost vissza helyezzük régi rangjára.

Hernádi Ádám polgármester beszédében felidézte, hogy mikor 2019-ben polgármesterré választották, azzal tette le az esküjét, hogy visszaállítják Esztergom régi rangját. Örömmel fogadta, hogy sikerült elérni ezt a célt. Elmondta, úgy kell építkezniük a jövőben, hogy méltók legyenek az elnyert címre.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában