Riport

2022.11.21. 10:51

Bezárhatnak a medencék a Fényes Fürdőn

Többek között a tatai művelődési ház jövője és a Fényesben rejlő lehetőségek is szóba kerültek a Tatai Körzeti Televízió Kerekasztal műsorában.

Goletz-Deák Viktória

A Fényes Tanösvény minden évszakban más arcát mutatja... a víztükörben is

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

A jelen helyzetben rejlő lehetőségekről, a tatai rendezvények jövőjéről és a szükséges intézkedésekről is beszélt Berczelly Attila, a Városkapu Zrt. vezérigazgatója, és a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület elnöke. Az interjú elején elmondta, hogy a kovid idején nagyon várták ezt az évet, de nem így várták. 

- Akkor még nem tudtuk, hogy talán a kovidnál is rosszabb jöhet, ami a körülményeket illeti. Hiszen az év azzal kezdődött, hogy februárban elindult az orosz-ukrán háború és nekünk arra kellett számítanunk, hogy nagy számú menekültet kell befogadnunk. És az én feladatom is az volt, hogy megnézzük a Városkapu hogyan tud a létesítményeibe szükség esetén menekülteket elszállásolni.

- Erre készülnünk is kellet és ez nyilván forrásfelhasználással is járt. És ezt követően a háború minden következményeivel meg kellett vívnunk - kezdte Berczelly Attila. Hozzátette: ebben a helyzetben kellett a Városkapu Zrt.-nek eleget tennie a feladatainak. Illetve sok olyan nem várt feladatuk lett, ami szükséges volt, például a művelődési házba befogadták a Vaszary iskola 5 osztályát - tette hozzá az elnök.

- Szerencsénk volt, hogy a működésünk jelentős részét úgy meg tudtuk tartani, hogy a körülményekhez képest, de némely területeken még az elmúlt évekhez képest is jobb eredményt értünk el. De mégsem érezzük az elégedettséget. Mi nem csak a számszerű eredményeket szeretnénk produkálni egy évben, hanem egy bizonyos fejlődést is szeretnénk elérni. 

- Úgy gondolom, hogy a mi területünkön, ha valaki nem akar fejlődni, csak az előző éveket akarja produkálni az egy nagyon rossz irány. Akkor elhalad mellettünk az idő. Most nagyon nehéz értékelni, hogy mit tettünk. Főleg annak a tükrében, hogy nem is az értékeléssel foglalkozunk, hanem azzal, hogy fogunk a feladatainkat, a munkatársainkat, egyáltalán a Városkaput átvinni a télen és nagy valószínűséggel még az sem lesz megoldás, ha vége lesz a télnek - vélekedett a vezérigazgató.

Berczelly Attila az elöregedett művelődési házról is beszélt: az épület már korábban is szűkített keretek között tudott csak működni. Ezért is született meg a Tata Szíve Program, amiben már tervek születtek arról, hogyan fog a művelődési ház, mint szabadidő központ tovább működni. 

- Van egy, a jövő évben már valószínűleg realizálódni látszó tervünk a könyvtár működésére, az Ady Endre úton, a leendő Magyary Zoltán Tudásközpontban. A kérdés az, hogy mi legyen a művelődési házzal egy olyan esetben, aminek a fenntartása, működtetése gyakorlatilag lehetetlen. Azok az energia árak, amik ezt a 2 ezer négyzetméteres épületet életben tudnák tartani, ezekkel a funkciókkal, amiket ma kínálni tud véleményem szerint lehetetlen. Nem hiszem, hogy úgy tudna működni, ahogy akár a kovid előtti időszakban tette - mondta

- Ezért az épületről a tulajdonosnak majd döntenie kell. Az biztos azért, hogy az ottani közművelődési feladatokat szét tudjuk osztani azok között a létesítmények között, amiket akár mi működtetünk. Hiszen lesz egy új Kőfaragóház, ami remélem majd közösségeket is be tud fogadni, illetve ott az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, illetve az Angolkert is, aminek komoly jelentőséget tulajdonítunk, ott is lesz egy új létesítmény a malomkertben. Maga a feladat nem problémás, meg tudja oldani akár a Városkapu is. A kérdéses maga az épület üzemeltetése - magyarázta Berczelly, aki a Fényes helyzetéről is beszélt. 

- A Fényes Tatának talán a második legerősebb vonzereje, illetve stratégiai pontja, ami komoly megfontolásokat érdemel. Az első maga az Öreg-tó partja, a környéke, a vár, tehát az a rész, amit Tata belvárosának lehet hívni. A Fényes viszont rendkívüli adottságokkal rendelkezik. Ilyenek a forrásvizek, amik télen is működtetni tudják az itteni szolgáltatásokat. És mindenki elismeri, hogy egy nagyon fontos stratégiai kérdés, még sincs valahogy a helyén - tette hozzá.

- Egyrészt a mi fejünkben kellene méltó helyre emelni a Fényest és megtalálni a módját annak, ami a tanösvénnyel történt. Minden amivel a Fényes kapcsolatos olyan szintre tudjuk emelni, ami kihatással van a tatai szabadidős életre, a turizmusra, a mindennapokra, amit elvárunk tőle - érvelt a Városkapu Zrt vezérigazgatója. 

Mint mondta: a Fényes tanösvényt akkori áron 134 millió forintért alakították ki.  Ma már abból a pénzből, amit ez a láperdei sétány hozott több ilyen sétányt is kialakíthatnának. Ez egy a jó példa, hogy úgy tudták turisztikai termékként megvalósítani, hogy kitermeli a saját fenntartási költségét, sőt nagyon sok olyan funkciót is tud finanszírozni, ami egyébként a Fényesen elvárható, hogy ugyanezt megtegye. 

- Ebben a szemléletben kell a továbbiakban haladni, olyan dolgokat kialakítani, azokat a dolgokat működőképessé tenni, ami egyébként létezik és mindenki tudja, hogy komoly energia van ebben, de ahhoz mindig valamit áldoznunk kell. Vagy a kényelmünket, vagy az anyagiakat - szögezte le a szakember, aki elmondta, hogy az évben 130 ezer ember látogatott ki a Fényesre. Ezért is szeretnék a tanösvényt úgy fejleszteni, hogy aki ide látogat az ne csak egy napra érkezzen.

- A szállásfejlesztés egy nagyon komoly kérdés és azok a dolgok, amik a forrásvizekre épülnek, ilyen a horgászat, vagy a szauna turizmus, és a kerékpáros turizmus is. Olyan kínálatot kell számukra nyújtani, ami vonzóvá teszi ezt a részt. A Fényes pedig alkalmas rá, a környező területeken még végezhetnek fejlesztéseket, nemcsak konkrétan azokon a zárt természetvédelmi területeken, amit a tataiak Fényesnek ismernek. Illetve azt a tömeget, amit az Öreg-tó kénytelen fogadni, azt térben tudná valamennyire ellensúlyozni és időben is. 

Kiemelte: Az a nyomasztó tömege a kirándulóknak, ami nem mindig kellemes a helyiek számára, azt a Fényes tudná átvállalni. És időben is, mert olyan szolgáltatásokat tud nyújtani, ami nem csak a nyárra fókuszál. Tudom, hogy a tataiak többsége úgy tekint a Fényesre, hogy az egy strand, de higgyék el, hogy az annál sokkal több 

- Ez kereslet kínálat kérdése. Ha a kínálatban valami drágább, akkor kevesebben fogják keresni. Sokan azért választják Tatát, mert például itt ingyenes az Angolkert, azért mert itt úgy is jól tudják érezni magukat, hogy nem kel pénzt kiadniuk. Nincsenek fizető parkolóhelyek még a buszoknak sem. Ez valóban luxus. Egyrészt kell, hogy legyen valamilyen haszna a kirándulóturizmusból is az embereknek. 

- Másrészről térbe és időben szét lehet húzni a turizmust. Nem olyan programokat szervezni, amik mindig a nyáridőben, a város egy részére fókuszálnak - fogalmazott az ügyvezető. Az Angolkert lezárása többször is szóba került, Berczelly szerint az Angolkertet nem szabad lezárni, az már így került bele a köztudatba. Szeretnek az emberek oda este, vagy akár hajnalban is kijárni sétálni és ez nem baj. Azonban nagyon sokan üzletet csinálnak ebből a csodás helyből - - mondta Berczelly, aki elmondta, hogy a turizmusnak vannak árnyoldalai is: tömeg van, szemét van, autók vannak. Erre is vannak megoldások. 

- Nagyon sok fotós használja ki azt, hogy térítésmentesen tud ott például esküvőkhöz képeket készíteni. Sokan jönnek idegenvezetők csoportokkal, akik szintén keresnek az Angolkerttel. Úgy gondolom, hogy aki az Angolkerttel pénzt akar keresni, az járuljon hozzá a működtetésének költségéhez, mert az nem kevés. Ennek a módját kellene megtalálni, különben az adófizetők pénzéből kell ezt megtenni - szögezte le a Városkapu vezetője. 

A szabadtéri színpad átalakításáról azt mondta, hogy régi lelátó túl nagy volt. Tata nem az a hely, ami ma kitölt egy 3-4 ezres közönségteret. Attól egyedi, hogy az Angolkertben van. A kiadási oldala viszont nagy és akkora árat kellett volna emelni a fenntartásához, mint amiket Budapesten, vagy Szegeden kérnek el. Azért a pénzért pedig már nem biztos, hogy eljött volna annyi ember. A hamarosan megnyitó Kőfaragóház is szóba került a beszélgetésen.

- Egy nagyon szép hely, ahova az ember szívesen megy el, jól érzi magát. Olyan közösségeket szeretnénk oda invitálni, akik az együttlétöröméért csinálnak valamit, alkotnak. Megnézik, hogy valami hogyan működik, például hogyan kell lekvárt főzni. Itt van fazekas műhelytől kezdve kávépörkölés, aszalás, lekvárfőzés, mind olyan dolog, ami hasznos tud lenni, de leginkább a közösségi élményt tudja szolgáltatni - magyarázta vezérigazgató.

Hozzátette:  - Emellett a tudást is meg lehet szerezni. Leginkább közösségeket várunk, de persze be mehet bárki. Talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy a helyi termékekre alapozódó közművelődési tevékenységet fogja szolgálni. A fesztiválok, tatai nagy rendezvények is átalakulhatnak a közeljövőben az ügyvezető szerint. 

- A tatai fesztiváloknak a többsége üzleti alapon működik, mert nem tudja a város támogatásból megoldani. Aki ezt vállalja az pedig azt figyeli, hogy mekkora az üzleti kockázata. Úgy ítéltük meg ebben az évben, hogy mivel egy fesztivált nagyon korán kell elkezdeni szervezni és nem tudtuk azt megállapítani, hogy milyen piaci körülmények lesznek, úgy ítéltük meg, hogy ennek az üzleti kockázata túl nagy. És mivel a Városkapu egy közhasznú szervezet és nincsenek nagy tartalékaink, mert azokat fejlesztésekre, vagy a működésre kell felhasználnunk nem vállaltuk idén az Öreg-tavi Nagy Halászatot. 

- Ráadásul ez egy olyan rendezvény, amit át kell gondolnunk, milyen módon tudjuk megcsinálni, milyen partnerekkel, tartalommal és ezt az évek most kihagytuk. Úgy tudom, hogy a fesztiválok nagy többsége komoly problémákkal küszködik és nem is tudták azt az eredményt hozni, ami a megrendezésüket indokolttá tette volna. Tatán nagyon sok fesztivál van, nem tudom megítélni, hogy ezeknek a fesztiváloknak a későbbiekben milyen létjogosultságuk lesz. Az Öreg-tavi Nagy Halászatról és a Vadlúd Sokadalomról el tudom mondani, hogy olyan fesztiválok, amiket sehol máshol nem lehet szerintem megcsinálni ilyen körülmények között. Ez két olyan esemény, amit érdemes megtartani - szögezte le a szakember. Kiemelte: a Városkapu Zrt.-nek az a feladata, hogy támogassa a kulturális életet.

- Nekünk otthont, támogatást, eszközt kell adnunk. Mindig az a kérdés, hogy milyen messzire tudunk elmenni ebben a támogatásban, hogy mi is működőképesek maradjunk hosszú távra. Én úgy gondolom, hogy Tata nem fogja könnyen feladni a kulturális feladatait, bármilyen körülmények jönnek - ígérte Berczelly Attila, aki a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület működéséről is beszélt. 

- A pályázatok feltétele sokszor, hogy valamilyen szervezetnek legyen a tagja a turisztikai szolgáltató. Azt is szeretnénk, ha ez egy olyan élő szervezet lenne, ahol szakmai munka is zajlana, megtalálnánk egymást, ötletet tudnánk egymásnak adni, vagy akár segíteni egymáson. Ez nem volt könnyű az elmúlt években. A tatai turisztikai stratégiát át kell gondolni. 

- Nem azért, mert rossz volt, hanem mert megváltoztak a körülmények. Ehhez pedig kell egy olyan szervezet, ahol össze tudunk jönni, le tudunk ülni - magyarázta az egyesület elnöke, aki szerint a jó dolgokról, sikerekről kommunikálni könnyű. Most azokat az időket éljük, hogy mindenről el kell gondolkodni, hogy hogyan fog a jövőben működni, mi lesz a feladata, milyen lépéseket kell tenni - magyarázta. 

 - Nem vagyok abban biztos, hogy ez egy kényelmes időszak lesz. Most mindenkinek arra kell számítani, hogy több munkával, kevesebb sikerrel újra kell gondolnia a dolgokat - vélekedett Berczelly, aki szerint nem a marketing száma a lényeg, hanem a tartalma. Nem azt kell reklámozni, hogy jöjjenek Tatára, mert akkor az emberek nyáron fognak jönni. De ha azt mondjuk, hogy februártól novemberig jöjjenek szaunázni a Fényesre, az már egy célzott reklám. Ezekre kell inkább hangsúlyt fektetni. 

- Most elsődleges megtartani mindent ami eddig vívmányként könyvelhetünk el. Tehát minél kevesebb dologról kelljen lemondani. A baj ott van, hogy vannak olyan dolgaink, amiket ha nem fejlesztünk, akkor le kell róla mondanunk, mert mondjuk olyan műszaki állapotban van, vagy mert eddig szerettük, de most már olyan teher a vállunkon, amiket már nem lehet magunkkal vinni. 

Rámutatott: - Itt főleg a nagy energiafelhasználással járó dolgokról beszélek. Ilyen a művelődési központ, de megfontolandó a víz forgatós medencéknek a költsége is. Ezeket a szivattyúkat működtetni eddig is több millió forintos tétel, és innentől kezdve ez ennek a sokszorosa lesz. Ugyanakkor a kínálata egy nagyon szűk idő, a csúcs nyár, amikor kánikula van. Egy rendszert ezért fenntartani, működtetni úgy gondolom, hogy lehetetlen. 

Lesznek fájdalmas dolgok, mert sajnos nem tudjuk máshogyan megoldani, csak ilyen drasztikus lépéssel. Mert mellette vannak olyan dolgok, amiket nem engedhetünk el: az óvodákat, iskolákat, a szociális intézményeket, ezeket meg kell védenünk, mert ezek az emberekről szólnak. Amiről meg eddig beszéltem az a szabadidőről, szórakozásról. Bizom abban, hogy Tatában van annyi erő, hogy támogassák azokat a döntéseket, amikkel nem vissza fejlődünk, hanem tovább tudunk lépni - zárta gondolatait az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában