Megnyitó

2022.11.18. 12:39

Hamarosan megnyit Tatán a Kőfaragóház. A sörfőző gépek már megérkeztek!

A megnyitó előtti utolsó simításokat végzik a Városkapu munkatársai a napokban a Kőfaragóházban. A 230 éves műemlék épület több funkciós térként születik újjá, helyet kapott egy a fazekasmesterséget bemutató kiállítás, kreatív közösségi terek, és különböző tematikus műhelyek.

Goletz-Deák-Viktória

Forrás: Facebook/Körzeti Televízió Tata

A pörkölő és az aszaló is átesett már a tesztüzemen a napokban. Sőt a sörfőző üzem eszközei is megérkeztek már a végleges helyükre. Három kis manufaktúra kapott helyet a Kőfaragóházban, vagyis az Esterházyak mesterembereinek egykori lakhelyén az első szinten. Innen pár lépésre, a Tavernában is az utolsó poharakat tették fel a polcokra. A Tata Körzeti Televízió forgatott a készülődésekről. 

- Bármilyen családi rendezvény, céges rendezvény, osztálytalálkozó, születésnap számára ez a hely nyitott lesz. Nyilvánvalóan az itt előállított termékeket lehet majd fogyasztani. Közösségi programszervezések, gondolunk itt gasztroszínházaktól kezdve kamaraelőadásokra, felolvasó estekre alkalmas lesz ez a ház. Egy nagyon hangsúlyos közművelődési tevékenységet szeretnénk itt folytatni és közösségi térként működtetni - mondta Horváth Zoltán, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgató helyettese. 

Közben az emeleti padlástérben a múzeum munkatársai álmodtak egy rendkívüli kiállítást a tatai fazekasság történetét megelevenítve. 

- Végig próbáljuk mutatni az agyag előállításának és az agyagedények elkészítésének az állomásait - magyarázta Busa Mónika, a Kuny Domokos Múzeum néprajzosa. A kiállítás nem statikus, vagyis interaktív módon adja át a tudást. 

- Az elejétől kimondottan múzeum pedagógussal dolgoztunk együtt és a pedagógiai pontokat szerettük volna letenni, ami a tatai fazekasságon keresztül megismerhető. Az a tevékenység, mint a fazekasság már egy fiatalnak már nem mond semmit - tette hozzá a szakember. 

A tervek szerint a tatai Kőfaragóház egyfajta kézműves és aktív ökoturisztikai látogatóközpontként a Kálváriadombbal és a Fellner kilátóval együtt új helyi és idegenforgalmi attrakciója lesz Tatának. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában