koncepció

2018.09.27. 19:55

Eldőlt a tatai „művház” jövője

A városban szinte mindenkit érdekel, hogy mi lesz az ezer sebből vérző Magyary Zoltán Művelődési Központ épületének sorsa.

Petrik J.

A művelődési ház sorsáról is tárgyaltak a képviselők

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Abban a helybeliek egyetértenek, hogy egy új „házra” szükség van, mégpedig lehetőleg ott, ahol most, a súlyos nehézségektől, a folyamatos beázásoktól sújtott intézmény áll...

Egyebek mellett erről is szó esett a képviselő-testület szerdai ülésén, ahol a városatyák a rendeletalkotáshoz, a településrendezéshez, a vagyongazdálkodáshoz, valamint az önkormányzat gazdasági társaságaihoz kapcsolódó előterjesztéseket is megvitatták. Ez utóbbi témakörben, a Magyary művelődési házat működtető Városkapu Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Berczelly Attila elkészítette azt a koncepciót, amely a művelődési intézmény jövőjét, az épület tartalmi és műszaki fejlesztését vázolta fel.

A fenntartó társaság vezetője kiemelte, hogy a koncepció merész álmokat vázol fel, de alaposan megfontolt, és hosszú távra eldöntheti az intézmény jövőjét. Az előterjesztésből az is kiderült, hogy rövid időn belül vagy még inkább rögtön – a koncepció elfogadása mellett is – egy életmentő beavatkozásra szüksége lesz a 40 éves épületnek.

Berczelly Attila cége, az építmény átalakítását tartalmazó elképzelések összefoglalása során, a helybeliek véleményét is kikérte. Egyértelmű, hogy a tataiak ragaszkodnak a művelődési központhoz. A felújítás során a ház szórakoztató, közművelődési funkcióját szeretnék tovább erősíteni, illetve még inkább a színvonalas szolgáltatások helyszínévé tenni.

– Sok tatai várja a művelődési házzal kapcsolatos döntést – fogalmazott a társaság első embere. – Általában a legszélesebb körben használt „helyek” válhatnak kultikussá. A mi városunkban két ilyen van, a Fényes fürdő és a Magyar Zoltán Művelődési Központ. Éppen ezért nem mindegy, hogy alakul a jövőben a sorsuk...

Michl József polgármester a koncepció fontosságát megerősítendő néhány beszédes számadatot is elmondott a ház „védelmében”. A „Magyarynak” évente több mint hetvenezer látogatója van, de a színháztermet „használók” száma is meghaladja a húszezret. A város vezetője azzal is egyetértett, hogy prompt feladat az épület beázásának megszüntetése.

Ahogy a tata.hu felidézi, a polgármester szerint Tatán jelenleg két komoly kulturális centrum szerveződik. Az egyik a piarista rendház, a másik pedig az Ady Endre úti volt tiszti klub épülete, ahol a jövőben a könyvtár kap majd helyet, tudásközpontként működve. A kettő között áll a Magyary Zoltán Művelődési Központ, amely a tervek szerint egy olyan szabadidő központtá alakul, mely magas színvonalon segíti a tartalmas szórakozást, a rekreációt, családok, civil szervezetek és más közösségek találkozási pontjaként, a jelenlegi színházterem modernizálása mellett. Természetesen ebben a témában is várják a tataiak véleményét és javaslatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában