Kiállítás

2022.09.13. 19:09

Kőzetek a Hold túloldaláról a Bánhidai Alkotó Házban

Lois Viktor, Munkácsy-díjas szobrász, festőművész szülőházában Kakuk Tamás, a Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány nevében üdvözölte a megjelenteket Petró Petra tatai képzőművész kiállításának megnyitóján.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A Kőzetek a Hold túloldaláról című tárlat képeit Lévai Ádám grafikusművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az élő organizmusként értelmezhető képek a változás, a mozgás, az előrehaladás ritmusszüleményei

– fogalmazott a megnyitón a Bánhidai Alkotó Házban Kakuk Tamás. A “Set of undefined - Kőzetek a Hold túloldaláról” című kiállításon a fiatal művész 2021-2022-ben készült alkotásait tekinthetik meg a látogatók.

A kíváncsiság, a kísérletezés hajtja - Petró Petra 2017-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) festő szakán. Három évvel később kínai tanulmány úton vett részt, majd 2015 tavaszi szemeszterét Erasmus Ösztöndíjjal a milánói Brera Akadémián töltötte. Az MKE művésztanár mesterképzés elvégzését követően a művészetoktatásban helyezkedett el. Később felkeltette érdeklődését a számítástechnika, a karantén alatt megtanult kódolni, és 2021-től programozóként dolgozik, emellett művészettel foglalkozik.

A ‘Set of undefined’ tükörfordításban ‘Meghatározatlanok halmaza’. A cím nehezen fordítható magyarra. Az ‘undefined’ a számítástechnikában használt szakkifejezés, mely a deklarált, de nem definiált, nem meghatározott értékekre használatos. Az ‘undefined’ értékek a szoftver szokatlan működését, valamint hibákat eredményezhetnek a program futása közben.

A művész az ‘undefined’ értékeket állítja párhuzamba az élet azon változóival, melyekre nincsen rálátásunk. Változók, amelyek ott vannak bennünk, esetleg bizonyos függési viszonyban vagyunk velük, meghatározzák a hétköznapjainkat, azonban valamilyen oknál fogva mélyebb megértésük még nem lehetséges. Petró a felfedezés, a megismerés útjának egy állomását rögzíti a kiállított művek, sorozatok segítségével.

A képeken megfigyelhető egy erős rendszerezési vágy, az összefüggések keresésének igénye. Az élet alkotóelemei hevernek előttünk, ezeket kell analizálni, megérteni. A töredékekből következtethetünk az egészre, mégis sok a kérdés. A válaszok pedig valahol a mélyebb rétegekben rejlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában