Beruházás

2022.09.07. 11:30

Elkészült a környei elkerülő út végleges nyomvonala - friss térkép

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás környezeti hatástanulmányának elkészítése és a környezetvédelmi engedélyezési eljárása is kezdetét vette.

Sugár Gabi

 A hírről Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, régiós gazdaságfejlesztési kormánybiztos adott tájékoztatást Facebook-oldalán.

– A Környét elkerülő útszakasz ügye nem áll meg – fogalmazott a képviselő. A tervzsűri a IV. számú nyomvonalat szavazta meg, amely kilenc kilométer hosszú és a középső hozzávetőlegesen két kilométeres szakaszán már az első ütemben 2x2 sávos lesz. A képviselő térképet is posztolt, amelyen zölddel jelölte az elfogadott nyomvonalat.

Végleges a környei elkerülő út nyomvonala.
Forrás: Facebook/Czunyiné dr. Bertalan Judit

Ehhez készül a tervezett ütemezésnél korábban a részletes környezeti hatástanulmány, és indul meg hamarosan a környezetvédelmi engedélyezési eljárás is – olvasható a bejegyzésben. A környezetvédelmi engedély kiadása ez év végére várható. Ezután indul az engedélyes tervek és az engedélyezési szakasz. A kiemelt nemzetgazdasági ügyként kezelt eljárás során ez is jóval korábban indulhat el.

Minden lényeges tervezési szakaszban egyeztettünk a szakma és az önkormányzat képviselőivel. Az elkerülő út építését a hatósági eljárások és a szabályok megtartása mellett mihamarabb meg kell kezdeni. Lázár János miniszter úr ebben is jó szövetséges, erre is kezet ráztunk, amikor nála jártam

 – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Az idén március 10-én számoltunk be arról, hogy készülhetnek a tervek a Tatai-medence belső úthálózatának fejlesztésére, amelyről Bencsik János országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos adott akkor tájékoztatást.

A képviselő akkor kifejtette: a Tatai-medence településein élők régóta várják az elkerülőutak építését. A tatabányai belső és a tatai nyugati elkerülőút nyomvonalának kijelölése és a tervezés elkezdése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM), a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel (NIF Zrt.), a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatóságával és a tatai önkormányzattal egyeztetett akkor Bencsik János.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a szárligeti autópálya-lehajtó és Felsőgalla között a téli útüzem végén, azaz március 15-e után folytatják a meglévő közút felújítását, illetve már készülnek a Felsőgallától Környebányáig tartó útszakasz korszerűsítésének kivitelezési tervei.Ugyancsak készül a környei elkerülőút tanulmányterve és környezetvédelmi hatástanulmánya.

Bencsik János posztjában hozzátette: ebbe illeszkedik a megállapodásnak megfelelően a leendő tatabányai elkerülő, azaz az egykori szénszállító út síkvölgyi kereszteződése és a környei elkerülő út között hiányzó 2 kilométeres út megvalósíthatósági tanulmányának, környezetvédelmi hatástanulmányának és kiviteli terveinek elkészítése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában