Terepfutás

2022.08.16. 19:14

Ketyeg a sportóra: még 2 hétig teljesíthető a Pilis és Visegrádi-hegység kihívása

Mintegy két hetük van még a vállalkozó kedvűeknek, hogy teljesítsék az Országos Erdészeti Egyesület „Fuss az erdész szemével!” nevet viselő kihívását.

W. P.

Forrás: Terepfutás.hu

Az Országos Erdészeti Egyesület „Sportolj tudatosan az erdőben!” nevű programsorozatának célja, hogy a résztvevők sportolás közben olyan érdekességeket figyeljenek meg és összefüggéseket vegyenek észre, amelyek révén jobban elmerülhetnek az erdei ökoszisztémában.

A program része a „Fuss az erdész szemével” című terepfutó-kihívássorozat. Ennek ötödik, nyári állomása visszatér a Pilis és Visegrádi-hegység erdeibe. A kihívás augusztus 31-ig teljesíthető. A sorozat aktuális, ötödik kihívása a Pilisbe (és részben a Visegrádi-hegységbe) invitálja a futókat.

A 11,5 kilométer hosszú, 380 méter szintemelkedést tartalmazó körút a hegység legnépszerűbb turisztikai központjából, Dobogókőről, a Sri Chinmoy szobor elől indul. Innen a sokak által járt zöld + jelzésen ereszkedik alá Két-bükkfa-nyeregbe, amely a vulkanikus eredetű Visegrádi-hegység és az üledékes, dachsteini mészkőből felépülő Pilis határa. Az útvonal ezután nagy félkörrel öleli körbe a Nagy-Szoplák tömbjét, majd az egykori rakétabázisra vezető aszfaltutat elérve éles balkanyarral ereszkedik alá a Vaskapu-völgybe. 

A völgy végén a Mária-pad pihenőhelyénél szusszanhat egyet a futó, mielőtt nekivág a Dobogókőre visszavezető kaptatónak. Innen pár méter a Két-bükkfa-nyeregbe vezető zöld sáv bal oldalán a környék különlegessége, a Szopláki-ördöglyuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában